Правителството направи решителна стъпка към привличане на стратегически инвеститор, обяви Пулев

Първоначалната инвестиция в икономическата зона ще бъде 8 млн. лв., инфраструктурата ще се изгражда между 12 и 24 месеца

Правителството направи решителна стъпка към създаването на предпоставките, за да привлечем най-накрая голям, международен, стратегически инвеститор в България. Това коментира министърът на иновациите и растежа относно решението на Министерски съвет от понеделник да се обособи нова икономическа зона край София, специализирана в автомобилостроенето. Тя ще бъде изградена на мястото на бившето военно летище в с. Доброславци.

По думите му, интерес към страната ни имат ключови инвеститори от автомобилния сектор, които искат да вложат над 1 млрд. евро в производство тук. „В момента има много напреднал диалог с три приоритетни инвеститора, които са се насочили към сегмента автомобилостроене. Неслучайно тази зона е с такава насоченост, именно защото виждаме много силен фокус на инвеститорите към него. Говорим за инвеститори от Западна Европа, Близкия Изток и Азия“, изтъкна той.

Целта е да се привлекат стратегически инвеститори в автомобилния сектор, поради потенциала и приноса му за цялостния икономически напредък на България. „Това е  един от най – бързо растящите сегменти в българската икономика. В момента, заедно с всички свързани с този сектор индустрии, тя допринася около 11% от БВП на страната“, обяви Пулев.

Новата икономическа зона ще се намира на 15 километра от центъра на София и ще се простира на 290 хектара, като министърът на иновациите и растежа онагледи площта с 200 футболни игрища едно до друго.

„Обособили сме зоната за чисто производство, което да отговаря на нуждите на хората в региона. Ще инвестираме в качествена инфраструктура, в  социална инфраструктура – зелени зони, велоалеи, зарядни станции и др“, изтъкна той.

Министърът Пулев посочи, че това, което прави зоната уникална, е секторната й специализация в приоритетен сегмент като автомобилостроене и свързаните с него индустрии. „Започнахме обособяването, направихме най-критичната стъпка тези парцели да бъдат използвани за производство. Говорим за един ключов имот, който ще бъде апортиран в специално дружество“, заяви Пулев и каза че инфраструктурата на зоната ще се изгради в следващите между 12 и 24 месеца. „Първоначалната инвестиция, освен апортирането на терените, ще бъде  минимална –  около 8 млн. лв. нов капитал, от бюджета, като 6 млн. лв. от тях ще бъдат за подготвянето на имота за инвестиция“, обяви той.

От думите му стана ясно още, че се оглеждат терени и в Южна и Северна България, като идеята е да има минимум три подобни държавни икономически зони в страната.

Министерството работи приоритетно да отвори и пета процедура по Плана за възстановяване и устойчивост, която е именно за развитието на индустриални зони. Тя е с бюджет от 212 млн. лв. По мярката предимства ще се дават на проекти за индустриални зони от Северна България, заради регионалните дисбаланси.