Над 15 отличия в различни категории спечелиха участниците в състезанието за млади предприемачи на Фонд на фондовете и Стопанския факултет на СУ

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева награди победителите в Националния конкурс „Най-добър младежки стартъп за 2023 г.”, организиран от Фонд на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски“, с участието на над 20 партниращи организации от инвестиционната и стартъп средата у нас.

„Имаме нужда от оптимизъм – като личности, като общество и като държава. И вярвам, че вашата смелост и точно този дух на експериментиране, на предприемачество, на нови решения  е бъдещият начин на работа и подход“, обърна се Стойчева към финалистите.

“Конкурсът, който за втора поредна година провеждаме заедно със Стопанския факултет много бързо израсна до национален, защото добри идеи се раждат във всяко кътче на нашата страна. Разбираме колко важно е да се възпитава предприемаческият дух от най-ранна възраст, поради което търсим различни начини за неговото развитие в младите хора. Предприемаческият дух е в основата на създаването и израстването на малките и средни предприятия, а те изграждат гръбнака на икономиката”, каза изпълнителният директор и председател на УС на Фонд на фондовете Бисер Петков.

С младите предприемачи разговаря и Светослава Георгиева, председател на European Innovation Council (EIC) Fund и член на Инвестиционния комитет на InvestEU. Презентацията й представи какви са възможностите за финансиране от EIC и програмата InvestEU и отправи послание към студентите да бъдат активна част от предприемаческата среда в България, тъй като през последните десет години страната ни категорично се позиционира като стартъп хъб в региона.

В конкурса тази година се включиха около 50 индивидуални участници и екипи с проекти на различен етап – от идейна фаза до функциониращ продукт/услуга със солидна клиентска база. Всички те преминаха през 6-седмична обучителна програма. За финала на състезанието се класираха 10 отбора от области като финтех, агротехнологии, технологии в медицината, приложения на изкуствения интелект в архитектурата, грижа за здравето и др.

Всички финалисти представиха идеи с висок потенциал за развитие и в условия на силна конкуренция. На първите три места се класираха:

1) финтех платформата за плащания в ресторанти и барове PossePay;

2) Anti-tremor glove – сензорна ръкавица, която подпомага контрола върху движенията на ръката;

3) Vavakada 3D printing за проекта им за рециклиране на пластмасови бутилки и капачки и последващо им използване като суровина за производство на филамент за 3D принтери.

Автори на проектите тази година бяха студенти или завършили вече образованието си възпитаници на 17 университета от София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Силистра и Благоевград, както и такива в чужбина. Част от второто издание на конкурса бяха и проекти на ученици от 7 български гимназии.