През февруари стартира процедурата за бизнеса за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ с бюджет 200 млн. лв.

До средата на годината ще бъдат обявени шест процедури на обща стойност над 1 млрд. лв. за българските компании. Те ще бъдат по Плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и по програмите „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“. Това съобщи директорът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) към МИР Илияна Илиева в сутрешния блок на България он Еър.

По думите й, в началото на февруари започва кандидатстването от фирмите по процедурата за изграждане на ВЕИ и съоръжения за съхранение на енергия, която е от Плана за възстановяване. Тя е с бюджет 200 млн. лв. и е насочена към микро-, малки, средни предприятия и дружества с до 3000 служители. „По нея бизнесите ще могат да изграждат мощности до 1 MWh за собствено потребление. Мярката е много навременна заради повишението на цените на електроенергията. Ще помогнем на фирмите да облекчат месечните си разходи за производство, като предоставим до 50% грантово финансиране за изграждане например на фотоволтаици и батерии“, каза Илиева.

Тя посочи, че срокът за кандидатстване ще бъде три месеца, а дружествата ще трябва да подготвят идейни проекти за създаване на ВЕИ системите. „Оценката на проектните им предложения ще бъде максимално облекчена“, каза още директорът на ГД ЕФК и припомни, че кандидатстването ще е електронно през системата ИСУН.

„Има сериозен интерес към отворените грантови схеми, администрирани от МИР. Очаква се предприятията да бъдат активни и за предстоящите процедури“, коментира още Илиева.

Припомняме, че до момента над 10 200 са подадените проектни предложения по първите две процедури от Плана за възстановяване по линия на Министерството на иновациите и растежа – над 2500 по „Технологична модернизация“ и над 7500 по „ИКТ решения и киберсигурност“. На 30.12 бяха публикувани първите в България 953 фирми, които са одобрени за финансиране по ПВУ за технологична модернизация с близо 260 млн. лв. През февруари ще бъдат публикувани и одобрените проекти по процедурата „ИКТ решения и киберсигурност“.