С фалшиви опорки и пропаганда партиите се заиграват със страховете на хората и ги лъжат – парите са осигурени, внесли сме в парламента удължителен бюджет и всички ключови закони по ПВУ, каза Пулев

Не сме подписвали кървави писма за чистки в администрацията като някои партии, подчерта министърът на иновациите

Северна България ще кандидатства с предимство за общо 212 млн. лв. по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове, която отворихме в петък. Мярката е петата от Плана за възстановяване, която Министерството на иновациите и растежа отваря от 2 август досега. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в ефира на БНТ.

Във връзка с обвиненията, че Служебният кабинет бил спирал евроинтеграцията на България и саботира енергийната диверсификация, Пулев коментира, че това са кухи опорни точки. „Армия от псевдоексперти хвърля фриволни коментари. Аз ли съм Петата колона? Учил съм в САЩ, Оксфорд, работил съм като банкер в Европейската банка за възстановяване и развитие. На базата на тази моя експертиза съм в този министерски екип“, заяви министърът на иновациите. По думите му, именно Служебният кабинет е премахнал комисионните при покупките на газа и по време на неговото управление бе завършен Интерконекторът. Пулев обяви още, че Служебният кабинет се е подготвил за участието си в Организация за икономическо сътрудничество и развитие два месеца преди Румъния.

„Когато влязох в кабинета си в Министерството на иновациите и растежа, България имаше 0 одобрени програми от Европейската комисия за 0 лева, а сега има одобрени всички 10 – две от които по линия на МИР. Това нямаше да стане, ако ЕК не виждаше в нас надежден партньор“, коментира Пулев осигуряването на евросредствата. По думите му, в момента се изгражда удобен параван, зад който партиите крият дефицитите си и реалните си намерения. На въпрос за реакцията на президента Радев за записите, изтекли от заседанието на Продължаваме промяната, Пулев заяви, че президентът е направил резюме на това, което народът чу в злощастния запис и че всички нападки към Служебния кабинет са пропаганда. „На базата на тази импотентност на парламентарния модел ние като кабинет си спазихме всички ангажименти и работихме със сърце и душа за България. Ние не подписване кървави писма, президентът не ни е карал да правим чистки и да уволняваме хора. Ние сме назначени на базата на нашата експертиза и интегритет“, категоричен бе Пулев. Той каза още, че министрите от Служебния кабинет са били оставени да  работят спокойно и всеки си носи политическата отговорност.

На въпрос за напредъка на министерството по Плана за възстановяване и устойчивост, министърът на иновациите и растежа каза, че при встъпването му в длъжност, е имало една отворена процедура. „Планът за възстановяване беше информационна черна дупка. С екипа ми направихме информационна кампания, срещи с бизнеса, с цялата екосистема. Демократизирахме управлението на европейските средства, обиколихме цялата държава. В резултат от 4 подадени проекта на 2 август, в момента имаме 11 хиляди заявени проекта“, каза Пулев.

По думите му, малките и средни предприятия у нас вече получават парите от ПВУ по първата отворена и вече приключила процедура – „Технологична модернизация“. „Успяхме след мобилната приемна да наддговорим допълнителни почти 100 милиона лв. и така от 260 млн. лв. бюджетът на процедурата стана близо 360 млн. лв. По този начин ще помогнем на още около 330 фирми“, обяви пред БНТ Пулев.

„Заварихме законите по ПВУ само на заглавия. За 10 месеца Служебният кабинет ги подготви и ключовите от тях са внесени в парламента“, каза още министърът. Той уточни, че не са приети от депутатите и събират прах по бюрата в парламента.

„В момента бизнесът се чувства добре информиран за Плана, според социологията, която направихме. Срещнахме се със стотици представители на бизнеса и местната власт за тези 10 месеца обиколки с мобилната приемна в цялата страна“, подчерта Пулев. По думите му, играта на парламентарните групи със страховете на хората за пенсиите и плащанията по бюджета е на ръба на „дивия популизъм“ и според него това е дефицит на отговорност в Народното събрание.

На въпрос за бюджета, министърът бе категоричен, че няма риск за плащанията и че държавата няма да спре след 10 юни. „Внесохме удължителния закон и пари ще има, хората не трябва да се страхуват“, обясни Пулев.

По думите му, в момента лошите новини привличат публичното внимание. Министърът на иновациите даде конкретни примери за фирми, подпомогнати от МИР чрез мярката „Технологична модернизация“ в различни градове. „В София подпомогнахме високотехнологична компания, която развива наносателити, да инвестира в собствена иновативна камера за пълна шумоизолация, която пресъздава условията в Космоса, във Видин – за машини за лазерно рязане, в Пазарджик подкрепихме малък сладкарски цех с ново оборудване за производствени линии“, уточни Пулев.

„На базата на ефективното управление на средствата и обиколката ни в цялата страна мога да заявя, че имаме одобрени проекти от всяка област в страната“, категоричен бе министърът на иновациите. На въпрос за проруските „опорки“ от последните дни, Пулев призова дебатът да се води с аргументи, а не с фалшиви новини, като категорично опроверга нападките и ги определи като пропаганда с цел разделение на обществото.