В активен диалог сме със стратегически инвеститор в производството от Азия, посочи още Пулев на среща с посланик Дун Сяодзюн

През 2022 г. двустранната търговия между България и Китай достига пикова стойност от 4.1 млрд. щ.д. Китайската народна република се нарежда на второ място сред експортните ни партньори извън Европейския съюз, веднага след Турция. Стокообменът между двете страни в периода 2011-2021 г. възлиза на над 25 млрд. щ.д. Това стана ясно по време на среща между министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и посланика на Китайската народна република у нас Н. Пр. Дун Сяодзюн.

„Основна политика на Министерството на иновациите и растежа, като ресорното министерство отговарящо за чуждестранните инвестиции, е да развива диалога с приоритетни стратегически партньори. Българската държава води активни разговори с инвеститори от Азия, които виждат у нас както политическа воля, така и подкрепа на всички нива“, каза по време на срещата министър Пулев. По думите му, държавата работи в пълен синхрон от ниво президент, премиер, министрите в кабинета до ниво представителите на местната власт и това е ключово за привличането на инвеститори у нас. Пулев каза още, че България получава редица запитвания от азиатски компании, които искат да използват страната ни като платформа да продават на общия европейски пазар.

На срещата беше обсъдена активната политика на България да създаде предпоставки за привличането на мащабни производства за над 1 млрд. евро с фокус върху автомобилния сегмент и други приоритетни сектори. Министър Пулев запозна посланика на Китай с усилията на България да отключи административен и финансов ресурс за обособяване на индустриални зони, с които да се привлекат големи международни инвеститори, които да бъдат ключови за българската икономика и създаването на работни места.

„Правителството направи решителна и преломна стъпка в тази посока, а именно обособяването на първата по рода си държавна икономическа зона „Доброславци“ с фокус върху сегмент автомобилостроене и свързаните с него индустрии“, каза министърът. Той подчерта, че зоната се намира на 15 км от центъра на столицата, близо до работна ръка и че ще бъде изградена по най-добрите практики, за да отговаря на стандартите на чуждестранните инвеститори за чисто и зелено производство.

Освен обособяването на специализирана икономическа зона, до няколко седмици Министерството на иновациите и растежа по линия на Плана за възстановяване и устойчивост ще стартира процедура за 212 млн. лв. за развитие на вече съществуващите у нас индустриални зони и паркове, стана ясно по време на срещата.

Министър Пулев представи на посланик Сяодзюн и Стартъп визата, която МИР разработи, за да могат чуждестранни предприемачи от страни извън Европейския съюз, да идват в България и да основават и развиват иновативни бизнеси, използващи високи технологии и развиващи научно-изследователска и развойна дейност.

На срещата присъстваха още зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов и зам.-изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски.