Н.Пр. Вахагн Хачатурян направи тест драйв с хирургичния робот „Да Винчи“

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев запозна президента на Армения Н.Пр. Вахагн Хачатурян с възможностите, които предоставя за науката и бизнеса българският суперкомпютър Discoverer. Той е първата на Балканите високопроизводителна изчислителна машина и обработва данни със скорост 6 млн. млрд. /6 000 000 000 000 000/ операции в секунда.

 Министър Пулев обсъди с Н.Пр. Вахагн Хачатурян и Роберт Хачатрян, министър на високотехнологичната индустрия на Армения, активизиране на сътрудничеството в сферата на иновациите, високите технологии, както и в областта на изкуствения интелект и роботиката. Срещата е в рамките на държавното посещение на президента на Република Армения, който е у нас по покана на българския си колега Румен Радев.

Гостите посетиха София Тех Парк, където бяха обсъдени възможностите за взаимодействие с Армения във високотехнологични сектори. Н.Пр. Вахагн Хачатурян направи тест драйв и упражнение от симулационния цикъл за обучение на хирурзи на роботизирана система „Да Винчи“, единственият сертифициран робот в света за операции в сферата на хирургията, гинекологията, урологията и гръдната хирургия. В страната ни има 11 роботизирани системи за хирургия „Да Винчи“, като над 40 български  специалисти са обучени вече да извършват операции с него. Машината е произведена от Intuitive Surgical inc. Роботът е позициониран в момента в София Тех Парк в рамките на събитието „October ISLE“, което е с цел да позволи на хирурзи, медицински специалисти, стажанти, студенти и пациенти да се запознаят от първа ръка с най-новите технологични достижения в сферата на хирургията.

Пред гостите беше представен и новосъздаденият Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, първия по рода си институт от световна класа в Източна Европа. Основната мисия на INSAIT е да утвърди България като водеща дестинация за научни изследвания и иновации.

Министър Пулев изтъкна, че развитието на изкуствения интелект е двигател на реформите в иновационния сектор заедно с развитието на иновационната екосистемата у нас. „Нашата цел е да повишим конкурентоспособността на българската индустрия и да насърчим иновациите“, изтъкна Пулев.

Министър Пулев и Роберт Хачатрян, министър на високотехнологичната индустрия проведоха разговори още с BESCO – Българската стартъп асоциация,  PARA –Професионална асоциация по роботика и автоматизация, Обединено Дрон общество и Клъстер Изкуствен интелект. Пред тях бяха представени проекти за дронове, изкуствен интелект, киберсигурност и роботиката.