Първите 780 договора за технологична модернизация на български фирми по Плана за възстановяване вече са сключени, заяви главният директор в МИР Илияна Илиева

Икономическа зона „Доброславци“ ще сложи България на картата на големите инвестиции в ЕС. Тя е на 15 км от центъра на София и е с размер 290 хектара – ще е най-голямата в страната и стана възможна, благодарение на екипната работа и пълната мобилизация и синхрон на всички институции – президент, служебни министри, агенции, местна власт. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в предаването „Брюксел 1“ по „България он еър“.

По думите му, е поел два ангажимента пред президента и премиера с приемането на поста служебен министър – да се създадат предпоставки за привличането на голям  инвеститор у нас и да се демократизира усвояването на европейските средства, така че да стигнат до всяка област на страната. „Направихме решителни, преломни крачки в тази посока“, посочи Пулев и каза, че до момента България не е успяла да привлече голям стратегически инвеститор не само заради липсата на инфраструктура, но и заради липсата на стратегия и визия на държавата. „Под егидата на президентството постигнахме пълен синхрон между министерствата и това беше решителна крачка за обособяването на тази нова икономическа зона“, даде пример Пулев.

По думите му, резултатът е постигнат благодарение  на пълната координация и добра симбиоза между министрите – нещо, което е липсвало при предишното редовно управление, където взаимодействията между министрите от различните партии е било „мисия невъзможна“.

„Международните ни партньори казват, че в момента диалогът с България е на светлинни години по-лесен и надежден, в сравнение с това, на което са свикнали с предишните редовни правителства“, допълни още министърът на иновациите.

„Водим активен диалог с три приоритетни стратегически инвеститора, чиито производства са за над 1,5 млрд. евро до 3 млрд. евро. Буквално на финалната права сме, въпрос на съвсем малко време е да приключим диалога с тях“, подчерта Пулев, като допълни, че всеки един от тези проекти ще ни сложи на картата на големите инвестиции в Европа, ще създаде хиляди работни места и има потенциал да увеличи БВП на страната с минимум 5 %.

„Именно по тази причина – големият потенциал на сегмента автомобилостроене – секторната специализация и на зоната „Доброславци“ ще е същата – автомобилостроене и производство на части, оборудване и свързаните с това индустрии“, добави Пулев. „Секторът допринася около 11% от БВП на България, въпреки че преди години започнахме от „кота нула“. Сега вече имаме работната ръка, опита, секторната специализация и този потенциал не трябва да се разпилява, а да се използва“, каза Пулев. Той добави, че подчертан интерес към България вече има от инвеститори от Турция, ОАЕ, Катар, Израел, Саудитска Арабия и други  държави от Близкия Изток и Европа.

Пулев допълни, че обособяването на зона „Доброславци“ е част от цялостната стратегия на Министерството на иновациите и растежа, която включва и свеж финансов ресурс от 212 млн. лв. за подкрепа на  индустриалните зони в страната по Плана за възстановяване и устойчивост. „Сред тях приоритетно ще финансираме такива в Северна България, за да преодолеем регионалните дисбиланси“, съобщи Пулев и даде пример с обиколката на цялата страна, която е направил през последните месеци с екипа си, за да разкаже от първо лице на местната власт и бизнеса за мерките по Плана за възстановяване и структурните фондове, предназначени за бизнеса. „В  Северозападна България например, хората не бяха виждали да отиде действащ министър, за да ги информира лично за европейските средства. Казват също, че по време на служебния кабинет, сега, при оценката на кандидатствалите проекти, няма никакво политическо въздействие и класирането е честно и прозрачно“, даде пример Пулев.

Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ заяви, че вече са подписани договорите с първите 780 фирми у нас, които получават финансиране по Плана за възстановяване – за технологична модернизация. „Осигурихме допълнително още над 32 млн. лв. от вътрешен за Министерството на иновациите ресурс и така ще подкрепим още фирми от списъка с резервите“, каза още Илиева, като допълни, че до седмици всички над 950 договора ще бъдат подписани.

Илиева обобщи, че до два месеца ще бъдат отворени за кандидатстване две нови процедури по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ – за разработване на иновации с бюджет над 127 млн. лв. и за внедряване на иновации с бюджет близо 300 млн. лв.

„Безвъзмездната помощ за предприятията ще е между 50 хиляди и 500 хиляди лева по първата и между 50 хиляди и 800 хиляди лева по втората процедура“, каза още Илиева. Тя добави, че в България предстои изграждането и на първата водородна долина за производство на „зелен“ водород, която Министерството на иновациите и растежа ще финансира с 8 млн. евро заедно с Европейската комисия, както и че предстоят първите процедури за кандидатстване по новата за страната ни научна програма с бюджет над 2,14 млрд. лв. за внедряване на научни разработки в бизнеса и производствата.

„Работим на пълни обороти, ние сме най-активното министерство по Плана за възстановяване“, добави министър Пулев и подчерта, че в момента по Плана министерството е отворило четири процедури, като предстоят още до средата на годината. „Успяхме да наваксаме едно сериозно изоставане от редовния кабинет – заварихме нула одобрени европейски програми, а тези на МИР дори не бяха депозирани зя одобрение в Брюксел. Служебният кабинет успя да осигури одобрението на всички 10 за България програми за 20 млрд. лв., от които 5 млрд. лв. по линия на МИР“, стана ясно още от думите на министър Пулев.

„Фирмите ще могат да разчитат и на допълващ ресурс по линия на Българската банка за развитие“, добави още той и подчерта, че на 10 април в София пред 200 представители на общини и областни администрации, поканени от него във връзка с новата програма за подкрепа на индустриалните зони, от ББР са представили новите си линии за допълващо финансиране в подкрепа на фирмите и общините.

На въпрос за условията за финансирането на зоните, Пулев отговори, че операторите ще получават между 1 млн. лв. и 40 млн. лв. за довеждаща до зоните инфраструктура като пътища, улици, алеи, но и за вътрешна в зоната, научно-изследователска и екологична инфраструктура, като например зарядни станции за електромобили.

Пулев каза, че в условия на кризи служебното правителство е успяло да създаде „перфектна буря“ с осигуряването на много голям ресурс в подкрепа на фирмите в размер на близо 7 млрд. лв. до 2027 г. само по линия на МИР.

Той призова редовното правителство, което предстои да се сформира, да продължи добрите практики и да постигне същия перфектен синхрон като този между служебните министри.