В София Савов откри форума Тук-Там Кошер с участието на родни фирми и 30 посолства и посочи, че износът на България към ЕС е постигнал ръст до 31 млрд.  лв.

“Въпреки глобалната криза българската индустрия е повишила своята продукция с близо 20% във всички сектори през първите шест месеца на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година. Българският износ за страните от ЕС се е повишил значително с 44.6% между януари и юни 2022 г., сравнено със същия период на 2021 г., достигайки над 31 милиарда лева. Водещите търговски партньори на страната ни са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Испания – износът за тези страни е общо 63% от целия експорт за Евросъюза”.

С тези думи зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов откри в София конференция “Meet the Bulgarian Industry”. В рамките на форума се проведе мултидисциплинарното събитие Тук-Там Кошер с водещи родни индустрии и посолства на различни държави у нас.

Организатор на събитието е Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, чиито изпълнителнен директор Бойко Таков бе домакин на форума. Таков заяви, че настоящото събитие е само първото от серия такива, чиято цел е да изгради още една платформа за комуникация между бизнеса, публичния сектор и дипломатическия корпус за засилване на международната търговия.

Пред представителите на дипломатическия корпус у нас от над 30 посолства родните фирми показаха възможностите си за износ и партньорство и най-важните детайли от секторите на родната икономика, за да бъде улеснен достъпът на родни компании до търговските представителства на посолствата.

Сред гостите бяха Н. Пр. Джес Нилсен, посланик на Дания, Н. Пр. Калид Емара, посланик на Египет, Н. Пр. Санджай Рана, посланик на Индия, Н. Пр. Закия Мидаоуи, посланик на Мароко, Н. Пр. Наташа Бергел, посланик на Словения, Н. Пр. Желко Йович, посланик на Сърбия, Н. Пр. Табо Танге, посланик на Южна Африка, както и редица представители на търговски секции към посолствата, на чуждестранни агенции за насърчаване на търговията и инвестициите и други.

По време на панелите участие взеха Даниела Петрова, изпълнителен директор на  Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост /БКДМП/, арх. Любомир Станиславов, CEO и член на УС на Аутомотив Клъстер България (АКБ), Мадлена Баръмова от сектор международно сътрудничество на Българската браншова камара-машиностроене, Георги Брашнаров, член на УС на Фондация “Клъстер информационни и комуникационни технологии”, както и Нед Дервенков и Добромир Иванов, изпълнителни директори на Българската стартъп асоциация.

Събитието бе модерирането на Лъчезар Петков, директор на дирекция “Интернационализация” към ИАНМСП.