38 центъра за върхови постижения в автомобилния сектор има в страната

38 центъра за върхови постижения на международни компании в автомобилния сектор работят в страната. Приоритет на Министерството на иновациите и растежа е да привлече и други чужди инвеститори с интерес да открият центрове у нас. Страната ни има всички предпоставки да се превърне в регионален център за развойна дейност на компании в сектора. Това каза заместник-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов при откриването на международен автобомилен форум, организиран от „Аутомотив Клъстер България“. Целта на събитието е да обедини лидери и експерти от световната автомобилна индустрия, които да споделят своите опит и добри практики и да създадат нови бизнес партньорства.

„Министерството на иновациите и растежа работи за привличане на високотехнологични инвестиции в сектори с висока добавена стойност. Автомобилната индустрия е най-бързо растящата индустрия и ние разпознаваме важността й като двигател на икономическото развитие на България“, каза Ангелов. Той посочи, че секторът продължава да се развива чрез инвестиции и разкриване на работни места. В допълнение зам.-министърът заяви, че през 2023 г. страната ни е отчела сериозен интерес от страна на чуждестранни компании в автомобилния сектор и даде пример със стартирали проекти в Стара Загора и Русе за производство на различни автомобилни части и разкрит развоен център на водеща японска компания-производител на електронни устройства за автомобили.

Зам.-министър Ангелов припомни, че през 2023 г. са сертифицирани три инвестиционни проекта в автомобилния сектор за над 35,5 млн.лв. и планирани над 660 нови работни места, а в процес на сертифициране са още 7 проекта на обща стойност 183 млн. лв. и 1587 нови работни места. В началото на седмицата сертификат за инвестиции получи китайска компания за изграждане на високотехнологичен завод в Тракия икономическа зона край Пловдив. В него ще се произвеждат алуминиеви части с широко приложение в автомобилостроенето и автомобилната индустрия. Размерът на инвестицията е близо 19 млн. лв. и се предвижда да бъдат открити 100 нови работни места.