Стокообменът с Испания надхвърля 2 млрд. евро само за първите 10 месеца на 2022г., българският износ расте с близо 40%

 Възможностите за задълбочаване на двустранните отношения в областта на инвестициите и търговията обсъдиха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и посланикът на Кралство Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко Мата на среща в министерството. Акцент в разговора беше поставен върху активизиране на сътрудничеството и организиране на бизнес форуми в приоритетни сектори за установяване на контакт между представители на бизнеса от двете страни. На срещата участва и заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов.

В тази връзка министър Пулев и Н. Пр. Алехандро Поланко Мата обсъдиха предстоящия бизнес и инвестиционен форум, който Българската агенция за инвестиции (БАИ) към МИР организира в Барселона в началото на месец март. На форума ще бъдат представени възможностите за инвестиране, стартиране и развитие на бизнес в България, както и утвърждаването на страната ни като успешна инвестиционна дестинация пред представители на испанския бизнес. Целта на форума е страната ни да подобри представянето си сред инвестиционната общност в Испания и да покаже добри примери на испански компании, които вече са инвестирали успешно у нас.

На срещата стана ясно още, че Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) към МИР, също организира участие на български компании в Търговска мисия с посещение на изложба-конгрес за мобилни технологии и индустрия, която ще се проведе в периода 26.02-02.03.2023г. в Барселона, Испания. Форумът се провежда от 1994 г. и е най-голямата в света изложба-конгрес за мобилни технологии и индустрия, включваща много конференции, семинари и дискусии на най-големите корпоративни лидери в областта, производители на оборудване и мобилни технологии, инвеститори и мобилни оператори.

Министър Пулев посочи, че за изминалата година има покачване на търговския оборот между двете страни. В периода януари-октомври 2022 г. стокообменът между България и Испания достига размер от над 2 млрд. евро. Българският износ за Испания за първите 10 месеца на изминалата година възлиза на 1,08 млрд. евро, което е увеличение с близо 40% спрямо същия период на 2021 г. Вносът от Испания е на стойност 1,02 млрд. евро., като търговското салдо е положително за България. Министърът на иновациите и растежа подчерта, че въпреки положителните резултати има неизползван потенциал в двустранните търговско-икономически отношения.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Испания в България към  януари 2022 г. възлизат на близо 900 млн. евро. Само по Закона за насърчаване на инвестициите за периода 2005-2022 г. са сертифицирани 8 инвестиционни проекти на испански компании за над половин милиард евро. По тях са разкрити близо 6 500 работни места, като инвестиционните проекти са основно в сектори търговията, производството и ИТ.