Министърът на иновациите и посланик Предеску разговаряха за организирането на двустранен бизнес форум в Северна България

Румъния е сред ключовите партньори на България. Двустранната търговия достига рекордни стойности през 2022 г. Това се потвърждава от ускорения темп на нарастване на стокообмена между двете страни, който се увеличава с 23.7%, спрямо предходната година и възлиза на близо 8 млрд. евро. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на срещата си във вторник с посланика на Румъния у нас Н.Пр. г-жа Бръндуша Йоана Предеску.

Двамата обсъдиха активизирането на икономическото сътрудничество между България и Румъния. Акцент в разговора беше поставен върху подготовката на двустранен бизнес форум, който Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (ИАНМСП) към МИР ще организира. Целта е да се насърчат двустранните партньорства в приоритетни сектори, като ще бъдат организирани b2b срещи между компании от двете страни. На срещата стана ясно, че се предвижда събитието да се проведе в средата на юни в Северна България. Предвижда се и втора фаза на процеса – в Румъния.

Министър Пулев и посланик Предеску разговаряха за засилването на икономическите отношения в контекста на подписаната декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство от страна на  президентите на България Румен Радев и на Румъния Клаус Йоханис. Двамата се обединиха около мнението, че подписаната през март тази година Декларация е нов етап на отношенията между двете страни.

Пулев и Предеску разговаряха и за контактите по линия на инициативата „Три морета“, по която министърът на иновациите и растежа е национален координатор. Двамата изтъкнаха, че инициативата е ключова за свързаността на региона в областта на транспортната, енергийна и дигитална инфраструктура. „Инвестиционният фонд към „Три морета“ е финансов механизъм за реализирането на приоритетните проекти в региона и работим за набиране на капитал от инвеститори от Близкия изток към него“, подчерта министър Пулев.

Според данните на МИР, стокообменът с Румъния през 2022 г. възлиза на близо 8 млрд. евро, което е увеличение с 23.7 %, спрямо предходната година. Българският износ достига 4,5 млрд. евро, което е увеличение с 28.1% спрямо 2021 г. Вносът от Румъния за България през 2022 г. е достигнал 3,5 млрд. евро.

На срещата присъстваха и младежите от инициативата на Junior Achievement Bulgaria, на които МИР и министър Александър Пулев днес бяха домакини.