Стокообменът със САЩ за 2021г. се е  увеличил с 20% и възлиза на над 1.3 млрд.щ.д., посочи министърът на иновациите

Нашата цел е  България да стане регионален хъб от гледна точка на потока на  дигитална информация, като страната ни е ключова за преноса й от Азия. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев при откриването  Конференция  за представяне на възможностите за български компании да започнат и разширяват своя бизнес в САЩ. Събитието събра представители на над 150 компании от двете страни. На него участие взеха Джефри Пайът, помощник секретар по енергетиката в Държавния департамент на САЩ и посланикът на САЩ у нас, Херо Мустафа.

„Отвъд приоритета на единния пазар на ниво ЕС, САЩ е друг естествен и ключов партньор за нашата икономика“, посочи Пулев при откриването и допълни, че  имаме ключово стратегическо взаимодействие и по инициативата „Три морета“, по която е национален координатор. „Имаме продуктивен диалог с американски партньори с фокус киберсигурност. Има активна подписана декларация на ниво държави, там сме се обединили около една обща ключова позиция  във връзка с 5G сигурността“, каза той. Пулев съобщи още, че съвместно с Министерство на транспорта и вицепремиера Христо Алексиев активно се разговаря по линия на „Три морета“ с американски контрактори, за това как да се подобри качеството на дигиталната инфраструктура, с фокус върху киберсигурност.

„Спрямо статистиката, с която разполагаме стокообменът между нас е 1,3 млрд. долара за 2021, което е увеличение с 20% спрямо предишния период”, коментира още той. Пулев посочи, че положителния тренд продължава и износът за първите  7 месеца на 2022г. се е увеличил с над 16%. „Можем да правим повече и ще направим повече, като работим в няколко направления“. По думите му първото направление е насърчаване на инвестициите, второто е управление на европейските средства по линия на структурните фондове, а третото е поддържане на стратегическия диалог.

Министърът на иновациите изтъкна още, че  по линия на инвестициите в периода от 2005 г. до сега, са  сертифицирани 22 проекта с американско участие на обща стойност близо 4 млрд. лв., които са разкрили повече от 3500 нови работни места. „Работим приоритетно върху четири нови инвестиционни проекта от САЩ, с фокус върху IT и аутомотив сектора. Те  могат да създадат над 1000 нови работни места“, подчерта той.

Пулев съобщи още, че в максимално кратък срок е одобрена от ЕК новата програма за конкурентоспособност и иновации – ПКИП. „Тя е с общ бюджет 3 млрд. лв. за българския бизнес, който чрез нея може да увеличи експортния си потенциал и конкурентоспособността“, каза той.

Форумът се организира от Американската търговка камара в България и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (МСП). На него присъстваха още Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Бойко Таков, изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия.