Вицепремиерът Христо Алексиев съобщи в Претория, че икономическият обмен между България и Република Южна Африка се е увеличил 200%

Двамата са част от официалната делегация на президента Румен Радев в РЮА на 12 и 13 май

С Република Южна Африка имаме потенциал за икономически растеж и задълбочаване на отношенията особено в аутомотив-сектора и високите технологии. Това каза заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов по време на бизнес форума в Претория, Република Южна Африка, който се провежда като част от програмата на официалната визита на президента Румен Радев.

Южна Африка е сред най-добре развитите държави на континента и е една от 20-те най-големите икономики в света. Споразумението, което ЕС и РЮА вече са сключили, е основа за задълбочаване на нашето сътрудничество и постигане на общи интереси в региона, допълни Савов.

По време на разговорите стана ясно, че двете страни виждат възможности за тясно сътрудничество в аутомотив-сектора и производството на автомобилни части и храни, търговията и машиностроенето. Савов специално подчерта сегмента на високите технологии, който, заедно с аутомотив-сектора, се развива най-интензивно у нас. По думите му, двете страни имат добри традиции и в образованието и обмена на студенти.

Вицепремиерът Христо Алексиев каза, че икономическият обмен през 2022 година между България и Република Южна Африка се е увеличил два пъти. Този ръст от 200% разкрива нов потенциал. Нашите икономики, транспорт, туризъм и търговия имат голям потенциал и е важно, че и двете държави имаме волята и ресурсите да го развиваме, посочи още той.

Двамата присъстваха на подписването на споразумението между търговско-промишлените палати на България и РЮА в рамките на бизнес форум с участието на над 30 български и 70 южноафрикански фирми.

Имаме възможности да задълбочим и комуникацията между нашите институции и подписването на днешното споразумение, както и този бизнес-форум, са крачка в правилната посока, каза още Алексиев. Той очерта и други сфери на разширяване на сътрудничеството като науката, научни изследвания, образованието и зеления енергиен преход.

По-рано, в рамките на програмата на посещението, президентът Румен Радев се срещна с колегата си – президента на Република Южна Африка Сирил Рамапоза. Срещата се състоя в Претория, където, в резиденцията на домакина, двамата държавни глави обсъдиха потенциала за развитие на двустранните отношения. По-късно участниците в делегацията ще отдадат почит към загиналите в борбата за свобода в Южна Африка и ще посетят изложба, посветена на подкрепата на България в борбата на Република Южна Африка срещу апартейда.