Датската компания получи сертификат за инвестиции клас „А“ от заместник-министъра на иновациите и растежа

Заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов  връчи сертификат за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на Войчех Жабински, изпълнителен директор на „Карлсберг България“. Датската компания, която е един от водещите международни производители на бира в света, инвестира 23 млн. лева в разширение на завода си в Благоевград.

Инвестицията е в нова производствена сграда, оборудвана с най-модерни технологии. В нея ще бъде изградена нова поточна „CAN“ линия за производство на бира в кенове от 0.5 л. Очакваният старт е през първата половина на 2023 г., което ще позволи на компанията да разшири портфолиото си от продуктови иновации, следвайки най-високите международни и национални стандарти за качество в пивопроизводството.

„Инвестицията, която ще бъде направена в Благоевград, е от огромно значение, особено предвид икономическата ситуация, не само в България, но в световен мащаб. Тя ще даде възможност за нови работни места, от каквито несъмнено има нужда“, заяви зам.-министър Савов по време на връчването на сертификата. По думите му компанията е един сериозен работодател на територията на областния център.

„Като водещ производител в сектора, за нас е важно да инвестираме не само в нови технологии и производствени мощности, но и в икономическото, социалното и културното развитие на регионите, в които оперираме. Компанията разполага с две пивоварни – в град Шумен и в Благоевград, както и с логистични и търговски центрове в цялата страна. Осигуряваме работни места на повече от 500 души. С новата „CAN“ линия планираме да разширим производството и заетостта в компанията, защото вярваме, че иновациите и съвместните проекти са начин да допринесем за едно по-устойчиво бъдеще. Тя ще ни позволи също така да произвеждаме бира в кен-опаковки тук, в България, вместо да внасяме от съседни страни“ – сподели Войчех Жабински, изпълнителен директор на „Карлсберг България“.

На церемонията присъстваха още кметът на Благоевград Илко Стоянов и Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ).

„Карлсберг груп“ е датска компания, един от водещите международни производители на бира в света, с огромно портфолио от брандове на различни напитки. Компанията е основана през 1847 г. в Копенхаген от Джейкъб Якобсен. Марка „Carlsberg“ е една от най-известните бирени марки в света и заедно с „Балтика“ и „Tuborg“ са сред осемте най-големи марки в Европа. Над 42 000 души работят в „Карлсберг груп“, а продукти се продават на над 150 пазара в света.

 През септември двата завода, работещи в България, Шуменско пиво и Пиринско пиво, обединяват ресурси и активи под името „Карлсберг България“. Компанията е водещ производител на бира и сайдер в България и една от най-динамичните и бързо развиващи се компании в бранша.