Над 7 млн. евро са получили досега 43 български космически проекта

Проекти по Деветата тръжна процедура за България ще се подават от 24 април до 16 юни 2023 г.

Министерството на иновациите и растежа (МИР) отдава изключително голямо значение на космическата политика, която е инструмент към иновации и прогрес, който трябва да използваме възможно най-рационално. Интересът към програмите на Европейската космическа агенция (ЕКА) от страна на български компании и научни организации нараства и доказателство за това са над 130–те регистрирани участника за събитието. Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов, който откри информационни дни за възможностите български фирми и научни организации да участват в Деветата тръжна процедура на ЕКА за България. Събитието се организирано от МИР и има за цел да даде насоки за кандидатстването по космическата програма.

„Договорихме преди няколко месеца безплатни курсове в помощ на участниците на процедурата с експерти на европейската комисия и ЕКА, които са на ваше разположение през следващите дни“, подчерта Савов. Той изтъкна, че България устойчиво увеличава вноската си по Плана за европейска кооперираща държава и се стреми към Асоциирано членство в ЕКА.

Зам.-министърът на иновациите и растежа посочи още, че от подписването на първото споразумение за Европейска кооперираща държава между България и ЕКА през 2015 г. са проведени вече осем тръжни процедури, по които са финансирани 43 български космически проекта за над 7,2 млн. евро. „Сред тях има за захранващи системи от наносателити, модули за космическа храна за екипажа, отчитане качество на атмосферния въздух, позициониране на плаващи обекти в морска среда, проектиране на системи за наблюдения на големи хидроенергийни резервоари и др.“, даде пример Савов.

Подаването на проектни предложения по Деветата тръжна процедура ще стартира на 24 април 2023 г., като крайната дата за подаването им е 16 юни 2023 г. Кандидатстването ще става на електронната страница на ЕКА. Процедурата е насочена към родните компании, академични и изследователски организации. Насърчава се участието на малки и средни предприятия, както и стартъпи с потенциал да развиват космически технологии и данни, да разработят иновации срещу климатичните промени и развитието на сектори като сигурност, земеделие, транспорт, авиация и др. Сред предметите на процедурата са космическа наука, научни изследвания и приложения, телекомуникации, микрогравитационни изследвания и др.