Над 30 български компании обсъдиха бъдещи сътрудничества с партньори от ЮАР на бизнес форум в Претория

Икономическото ни сътрудничество и търговията с Република Южна Африка се увеличиха значително през последните две години. Оборотът се е увеличил с почти 200% през 2022 г. спрямо 2021 г. Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов по време на бизнес форум в Претория, Република Южна Африка, който се проведе като част от програмата на официалната визита на президента Румен Радев. Във форума участие взе и вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

„Бизнес форумът е първи по рода си между двете държави“, изтъкна Савов и добави, че „целта е засилване на икономическия обмен и двустранното сътрудничество. Убеден съм, че то ще допринесе значително за развитието на двустранните ни икономически отношения“, допълни той.

В събитието, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия към МИР, участваха над 100 компании от двете страни. Сред тях 30 български фирми, представители на ИКТ и фин-тек сектора, компании предлагащи съвременни решения за възобновяема енергия, за селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, автомобилостроенето, фармацевтиката, ориентирани към бъдещето транспортни средства и логистика, отбранителни технологии и др.

Савов посочи, че Южна Африка може да бъде врата към Африканския континент за родните компании. Той подчерта, че българският бизнес има интерес и търси възможности за увеличаване на износа си за ЮАР, като има значителен потенциал в тази посока.

По думите му, страната ни може да предложи различни активи като производствена база за южноафрикански компании и южноафрикански продукти към ЕС.  „Не само поради факта, че сме част от огромен пазар с повече от 500 милиона потребители, но и поради подобренията в комуникационната и транспортната инфраструктура“, обяви Савов.