Заместник-министърът на иновациите и растежа откри събитието за стартъпи Founders Today

Министерството на иновациите и растежа разполага с огромна палитра от финансови инструменти, които да подпомагат иновативните идеи и проекти на българските предприемачи. Бъдете активни, предприемаческата култура е истинският двигател на успеха. Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков на събитието за предприемачи и стартъп компании Founders Today.

„Стремежът на Министерството на иновациите и растежа е бизнесът в България да се възползва максимално от възможностите за финансиране, които се предоставят. Средства за добри и иновативни проекти има“, каза Гиков. Той подчерта, че предприемаческата и стартъп екосистема у нас може да бъде подкрепена финансово чрез инструменти на Фонда на фондовете, Европейския инвестиционен фонд и Българската банка за развитие.

„През следващата седмица се очаква Европейския инвестиционен фонд да стартира прием на проекти за зелени иновации и инфраструктура за 175 млн. евро, който ще продължи до 2026 г.“, заяви заместник-министърът, като акцентира, че това е още една възможност, от която бизнесът у нас може да се възползва.

Гиков коментира и предстоящото представяне на първата част от дяловите инструменти, които Фонда на фондовете ще имплементира през новите Фонд мениджъри, които ще бъдат избрани. „Става дума за ресурс от 105 млн. евро, с който ще е възможно да се покрива и най-ранната фаза на развитие на компаниите. Част в развитието на един стартъп, която не се покрива от другите институции, единствено от Фонда на фондовете“, каза още заместник-министърът на иновациите и растежа.

Той не пропусна да спомене и новосъздадения Фонд за иновации на НАТО, по чиито процедури ще могат да кандидатстват български иновативни компании в сферата на високите технологии, където има потенциал за двойно предназначение, с проекти, които не са единствено в изпълнение на министерствата на отбраната на страните членки.