Зам.-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева присъства на официалното откриване на новата високотехнологична инвестиция на глобална инженерна компания. “Мелексис“ е световен лидер в проектирането, разработването и доставянето на решения в сферата на микроелектрониката. Инвестицията възлиза на 75 млн. евро и са открити 160 нови работни места. В българския офис, който за компанията е и най-големият в световен мащаб, в момента работят над 650 човека.

Зам.-министър Бонева поздрави инвеститора за дългогодишните усилия да увеличават производството си и заяви, че Министерството на иновациите и растежа работи за повишаване на конкурентоспособността чрез осигуряване на бързо внедряване на иновации. Тя подчерта и важността на технологичния трансфер в подкрепа на зеления и дигитален преход.

В новата високотехнологична сграда се помещават офисни пространства, научноизследователска, развойна, производствена дейност и складова база, а от компанията обявиха, че продължават да разрастват екипа си.

„Вярвам, че „Мелексис“ с иновациите и инвестициите си олицетворява това, което Министерството на иновациите и растежа насърчава и иска да развива в България. Наблюдавам развитието на компанията от години и вярвам, че това е прекрасен пример за разрастване на успешен бизнес в България.“, каза още Бонева.

„Новата сграда затвърждава плановете ни за дългосрочно присъствие в София. Тя допринася за позиционирането на България на европейската карта за високи технологии, микроелектроника, автомобилостроене и иновации”, каза Силвен Коло, управител на Мелексис България.

На събитието присъстваха също кметът на София Йорданка Фандъкова, главният изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, както и дългогодишни партньори на компанията и представители на висшия мениджмънт на Мелексис.