Тринадесет проекта за инвестиции на стойност близо 190 млн. лв., които ще разкрият над 850 нови работни места са получили сертификат от началото на 2023г., обяви заместник-министър Савов

Заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов връчи сертификат клас „Б“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на Илхан Албайрак, управител на „Пергостил“ ООД . Компанията ще инвестира в изграждане на нова фабрика за производство на алуминиеви перголни и стъклени системи в община Димитровград, с. Крепост. Инвестицията е за 5,1 млн. лв. и ще създаде 20 нови работни места. На официалното връчване присъства и Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ).

Сертифицирането е във връзка с разширяване на дейността на турската компания в България. Целта на инвестицията е осигуряване на допълнителни производствени и складови площи и увеличаване на обемите произведена продукция, предназначена за износ в Европа, Азия и Африка в над 30 страни на 3 континента. Очаква се производството на специални слънцезащитни конструкции в новата фабрика да стартира през 2025г.

Зам.-министър Савов подчерта, че с тази инвестиция сертифицираните от началото на  2023 г. проекти от МИР и БАИ са  тринадесет, на обща стойност 189.3 млн. лв. и ще разкрият 853 нови работни места. „Ценим турските инвестиции, подчерта Савов и изтъкна изключително добрите търговско-икономически отношения между двете страни, което се потвърждава и от рекордния стокообмен, постигнат през 2022г., добави той. Заместник-министърът благодари на  управителя на компанията, че продължават да инвестират и  разширяват производствените си мощности в страната ни.