Българо-косовски бизнес форум за иновации и технологии с участието на повече от 50 компании от двете страни се проведе в София

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер обсъди с министъра на икономиката на Република Косово д-р Артане Ризваноли засилване на взаимодействието в сектора на информационните и комуникационните  технологии /ИКТ/, както и обмен на опит и перспективи за повишаване на инвестиционния капацитет на частния сектор в областта на иновациите между двете държави. На срещата участва и заместник-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева, която днес откри Българо- косовски бизнес форум за иновации и технологии с участието на повече от 50 компании от двете страни.

По време на срещата Даниел Лорер подчерта, че технологичният сектор е най-прогресивно развиващият се в България, като се отчита трикратен ръст през последните години. По думите му информационните технологии представляват важна част от българската икономика, като ръстът на ИКТ сектора ни дава шанс да развиваме една съвсем различна индустрия и високите технологии да навлязат във всички останали индустриални сектори.

Д-р Артане Ризваноли от своя страна изтъкна, че Косово има значителен потенциал и може да се превърне във важен регионален бизнес партньор на български технологични и иновативни компании, както и да предостави възможности за реализиране на нови бизнес начинания.

Министрите подчертаха потенциала за взаимодействие в ИКТ сектора и партньорството между малки и средни компании от двете страни.

На срещата двамата разговаряха още за подкрепа за стартиращи предприятия, трансфер на технологии и възможностите за създаване на двустранни програми за насърчаване на съвместни иновативни проекти.

По-рано през деня в София Тех Парк беше проведен българо-косовски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, с провеждане на двустранни срещи между представителите на над 50 компании от двете страни в сферата на иновациите и високите технологии.