Новият председател на Надзорния съвет на банката посочи, че ще се работи за преодоляване на регионалните дисбаланси

Българската банка за развитие, освен да подкрепя малките и средни предприятия,  има още две важни цели по закон – да подпомага държавата в публични политики в критични за държавата сектори в условията на криза и да предлага финансови политики и инструменти за преодоляване на регионалните дисбаланси в страната. Това заяви новият председател на Надзорния съвет на банката Росен Карадимов в интервю за БТВ.

Той подчерта, че лимитът, който беше въведен от 5 млн. лв. категорично няма да бъде променян и допълни, че досега банката е кредитирала пренебрежително малко фирми.

По думите му ББР е единствената банка след БНБ, която е създадена със специален закон. „Министър Пулев прочете правилно закона и реши да подсили Надзорния съвет на банката, за да се реализират целите на банката“, бе категоричен Карадимов и добави че Надзорният съвет определя политиките,  визията и стратегията на банката.

Карадимов подчерта, че в условията на няколко кризи банката може да предложи програми за целево финансиране на бизнеси. Той даде пример със съвместния инвестиционен инструмент между ББР и Българската фондова борса, който ще позволи на български компании да получат свеж ресурс с един прозрачен подход.

„Ще предложа да се създадат три съвета към банката. Единият ще бъде  с работодателските организации, за да има по – голяма информираност за продуктите, с обществени организации, за да има контрол и със Сдружението на общините – за преодоляване на регионалните дисбаланси“, поясни той