Министър Даниел Лорер за първите 6 месеца в Министерството на иновациите и растежа:

Концентрирахме се върху подкрепата за българските малки и средни компании, както и за привличане на инвестиции. Насочихме се към насърчаване на високотехнологични и конкурентни производства, борба с корупцията, а оттам и повишаване на доходите и връщането на правовата държава.

 • По европейските програми

Създадохме програма за енергийна ефективност, по която 1000 компании ще получат грантови  средства, за да намалят сметките си за ток. Работим вече активно с МВР и ДАНС, за да имаме по-ефективни механизми за намаляване на възможностите за корупция по европрограмите.

 • По Плана за възстановяване и устойчивост

Изработихме и до месец ще стартира първата процедура за 260 млн. лв., които ще бъдат достъпни за технологична модернизация на българските фирми.

 • Обърнахме посоката в Българската банка за развитие

Преди там се раздаваха кредити само на любими компании от много милиони, сега вече няма нужда да познаваш човек в ББР, за да получиш кредит. Банката отпуска кредити по програми само на малки, средни и стартиращи компании и вече е на печалба от 19 млн. лв. за първото тримесечие.

 • През Фонда на фондовете

Обявихме нови 96 млн. лв. по изключително успешната програма за Възстановяване, за осигуряване на ликвидност и средства за нови инвестиции, трансформация и растеж за българските малки и средни компании. С помощта на тази гаранция ще можем да достигнем до цялостен кредитен портфейл от 250 млн. лв., така българските МСП ще имат значително улеснен достъп до бизнес кредити без обезпечение.

 • Активизирахме подкрепата за стартъпи

Към края на първото тримесечие 170 български стартиращи компании са получили финансиране чрез инструментите на Фонда. България вече има своя първи т.нар. еднорог – високотехнологична стартираща компания, оценена от инвеститорите на повече от 1 млрд. долара.

 • Тук вече е правилното място за високотехнологични инвестиции, където компании да създадат своето умно производство и развойни центрове

След срещи с потенциални инвеститори, инвестиции за над 300 млн. лв. са обявени от началото на годината. Отделно от това, само по Закона за насърчаване на инвестициите сме насърчили 7 компании с инвестиции за над  130 млн. лв., които ще създадат над 1300 работни места. Неслучайно, по данни на БНБ, чуждестранните инвестиции за първото тримесечие се увеличават 4 пъти спрямо миналата година.

 • Организирахме над 20 бизнес форума, на които български компании да намерят чужди партньори за своя износ. Експортът за първите 3 месеца на България е рекорден

 

 • Активизирахме сътрудничеството между бизнес и образование

Стартирахме първия институт в България за изкуствен интелект, съвместно с два от водещите институти от Швейцария. Така страната ни ще има истински топ специалисти на световно ниво и ще можем да развиваме младите хора у нас.

 • Подписахме споразумение с Европейската космическа агенция

Българските фирми ще могат да участват активно в космическата индустрия на Европа. Микро, малките и средни предприятия и научноизследователските организации в страната ще участват в създаването на нови космически технологии, приложения и учебни програми за космическо инженерство.

 • Вече сме член на инвестиционния комитет на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и това дава увереност на чуждите инвеститори у нас. Това е ясен знак за международната инвеститорска общност за стабилната и предвидима среда в България, което се очаква да доведе до засилен интерес от страна на потенциалните инвеститори и нови възможности за инвестиции, които да се осъществят в страната.

 

 • Продължаваме подкрепата за българската икономика, за да остане конкурентоспособна, въпреки кризите. Брутният ни вътрешен продукт нарасна с над 4% през първото тримесечие, индустриалната продукция достигна рекорд за всички времена.