Нови 60 млн. лв. ще инвестира през тази година в завода си в  с. Горно Сахране, община Павел баня компания производител на ПДЧ (плочи от дървесни частици) и ЛПДЧ (ламинирани плочи от дървесни частици) основно за мебелното производство. Това стана ясно по време на среща на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер с Хюсеин Гюлер, директор „Бизнес развитие и иновации“ в турския холдинг Кастамону Ентегре, глобален лидер  в индустрията за дървени панели и Чаатай Пийадеджи, изпълнителен директор на Кастамону България АД.

Тримата обсъдиха плановете на компанията в страната, като бяха подчертани възможностите за проекти в научноизследователската и развойна дейност.

Министър Лорер подчерта, че все повече инвеститори обявяват намерения  да разширят производствата си в страната ни, което е добър сигнал за бизнес средата. Той цитира и данни на БНБ, според които потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за януари 2022 г. е положителен в размер на 188,4 млн. евро. По думите му нетният поток на преките инвестиции в страната нараства повече от три пъти спрямо месец януари 2021 г. „Чуждестранните вложения само за първия месец на тази година се увеличават с 237,1% спрямо година по-рано“, допълни той.

Във фабриката на „Кастамону България“ АД в Старозагорска област работят 370 служители, но с обслужващите фирми на практика се осигурява работа на над 700 човека.

Предприятието е една от големите дървообработвателни компании в България и е един от най-големите инвеститори в региона и страната. През 2021 г.  е приета и инвестиция, осигуряваща възможност за почти 3 пъти увеличение на производителността на труда, 70 нови работни места, намаляване енергоемкостта, намаляване разхода на суровина, повишаване качеството на продукцията, увеличение на производството. В т.ч. е създадено  и поддържано тополово стопанство на 1000 дка площ.

Kastamonu Entegre, от която част е и българското дружество, е компания в световен мащаб, с производствени мощности в 6 страни, с инвестиции в Румъния, България, Босна и Херцеговина, Русия, Италия и Турция. Kastamonu Entegre произвежда 6% от световното производство на ламиниран паркет и е петата по големина компания в света в индустрията за дървени панели и сред първите четири производители в Европа. Компанията изнася всяка година в над 100 страни на 6 континента.