Осмата тръжна процедура на Европейската космическа агенция за България е с общ бюджет от 2,2 млн. лв. и е отворена за кандидатстване до 22 септември 2022 г.

Министерството на иновациите и растежа напомня, че до 22 септември българските компании и научни организации могат да кандидатстват за финансиране на проекти до 800 000 лв. в Осмата тръжна процедура на Европейската космическа агенция (ЕКА) за България. Тя е с общ бюджет от 2,2 млн. лв. за изпълнение на български проекти.

През последните години са проведени седем тръжни процедури за България, като са постъпили 127 проектни предложения, от които са сключени  39 договора между ЕКА и българските участници в процедурите. Средната стойност на изпълняваните проекти е 284 000 лв., като общият използван бюджет дотук е над 13 млн. лева.

Благодарение на българското участие в тръжните процедури на ЕКА, до момента наши учени са разработили прибор, който участва на международен спътник за измерване на радиацията в орбита около Марс. Вече шеста година българските учени предоставят информация от апаратурата на борда на спътника Екзо Марс. Тя е достъпна, както за цялата научна общност, така и за планетарната база на Европейския съюз.

Българска разработка е и космическата оранжерия, която ще пресъздава специфичните условия на околната среда за отглеждане на растения в космически условия.

Между одобрените проекти съществуват и много такива, които дават решения относно качеството на атмосферния въздух в градска среда; радиолокация на данни, отчитащи позиционирането на плаващи обекти в морска среда; модели за разработване на микробното разграждане на отпадъци; модули за космическа храна за екипажи; наблюдение на селскостопански и горски площи и листната маса; система за наблюдения на големи хидроенергийни резервоари /язовири/, която може да предоставя решения в полза на държавата; захранващи системи от наносателити и редица други.

Ползите от реализираните български проекти доведоха и до сътрудничества с други космически агенции, което прави България солиден партньор в общността на държавите с космическа индустрия.

Както МИР по-рано съобщи, Осмата тръжна процедура на ЕКА е отворена за кандидатстване от 18 юли до 22 септември 2022 г., а проектните за предложения се подават, след предварителна регистрация на страницата на ЕКА. Повече информация може да бъде намерена тук https://doing-business.sso.esa.int/   или на емайл: p.piperkova@mig.gov.bg

Могат да участват българските микро, малки и средни, включително стартиращи предприятия, както и научноизследователските организации, които искат да  създават нови космически технологии, приложения и учебни програми за космическо инженерство.