mig

Над 2500 са подадените проекти в цялата страна за безвъзмездна помощ по мярката „Технологична модернизация“ за закупуване на машини и оборудване

Преди Нова година МИР ще публикува списъка с одобрените за финансиране проекти. Те ще са първите фирми у нас, спечелили финансиране по ПВУ

Най-много фирми от областите Пловдив, Варна и Русе, извън столицата, са кандидатствали по първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя е по линия на Министерството на иновациите и растежа. Към нея имаше огромен интерес от страна на малките и средни предприятия.

Подкрепа за технологична модернизация на своя бизнес са заявили общо над 2500 кандидати в цялата страна за безвъзмездната помощ в размер над 620 млн. лв. Общо заявените разходи по проектите са над 1 млрд. лв. Към финалната фаза на оценката преминаха около 2000 компании.

От Пловдив са подадени 358 проектни предложения за безвъзмездна помощ от близо 104 млн. лв., от Варна – 146 за над 31 млн. лв., Русе – 134 за над 26 млн. лв. От Благоевград са подадени 126 проекта за над 29 млн. лв. по процедурата.

От Стара Загора са подадени 116 проектни предложения за над 33 млн. лв., което е повече от заявената помощ от варненските, русенските и благоевградските фирми. От Бургас са кандидатствали 89 проекта за над 20 млн. лв., а от област Пазарджик – 86 проекта на над 27 млн. лв.

От Велико Търново, Шумен, Плевен и Враца са кандидатствали между 50 и 60 фирми  за безвъзмездна помощ около 13 млн. лв. за всяка област. Тези области имат съответно по 55, 60, 51 и 50 подадени проекта за обновяване на технологичния парк на фирмите.

От бизнеса в София-град, традиционно като при други процедури, има най-много кандидати – 650 проекта за близо 112 млн. лв. Най-малко предложения по първата мярка на ПВУ има от областите Видин (9 броя), Търговище (23 броя), Ямбол (24 броя) и Разград (25 броя).

Процедурата „Технологична модернизация“ беше насочена към микро-, малките и средни предприятия, а документите се подаваха изцяло онлайн през системата ИСУН 2020.

До Нова година ГДЕФК към Министерството на иновациите и растежа ще публикува списъка с одобрените за финансиране проекти от цялата страна.

За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв.  Средствата са за ново оборудване, техника, машини и софтуер. Съфинансирането е до 50%. По мярката от ПВУ в българския бизнес ще бъдат инвестирани общо 260 млн. лв.

Припомняме, че в рамките на няколко седмици министърът на иновациите и растежа Александър Пулев обиколи всички области в страната. По време на мобилните приемни той и екипът му разясняваха пред представители на бизнеса, областните управители и кметовете възможностите да кандидатстват по тази и останалите процедури по ПВУ, както и по европрограмите в размер на над 5 млрд. лв., които предстоят да бъдат отворени за ново кандидатстване.

За рекордно кратък срок бяха одобрени от ЕК двете нови европрограми по линия на МИР за общо над 5 млрд. лв. – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) с бюджет 3 млрд. лв. (изпратена на 16 август и одобрена на 3 октомври) и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 млрд. лв. (изпратена на 26 октомври и одобрена на 5 декември).