Предстои да бъдат отворени за кандидатстване процедурите по Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет 2,14 млрд. лв.

Сред приоритетите на Министерството на иновациите и растежа е да се насърчи развиването на високите и дълбоки технологии. Ще насочим усилия в подкрепа към високотехнологични компании, които да развиват дейността си в България. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, която заедно с министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков откри изложението Интер Дрон Експо. На събитието в рамките на три дни ще бъдат представени най-новите технологии от въздушната мобилност, електромобилността, киберсигурността, безпилотните системи и др.

„Предстои да бъдат отворени за кандидатстване процедурите по Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027.  Тя е с бюджет 2,14 млрд. лв. Ще бъдат финансирани микро-, малки и средни предприятия, висши училища, научноизследователски организации, големи фирми в сътрудничество с малки и средни предприятия и др. Чрез програмата ще се подкрепят внедряването на технологии и скъсяването на пътя от проучванията до иновациите“, заяви министър Стойчева.

Тя подчерта, че МИР и Министерство на образованието и науката подготвят нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите, като целта му е повишаване на ефективността и подобряване синергията в системата на научните изследвания и иновациите чрез трансфера на знания и технологии.

Министър Стойчева отбеляза значимостта за страната ни на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), както и на български компании като „Дронамикс“ и „Ендуросат“. По думите й подобно изложение, на което се показват напредъкът и тенденциите в сектора, е от значение не само за България, а и за региона.

Тя припомни още, че МИР изпълнява второто Споразумение за европейска кооперираща държава между България и Европейската космическа агенция за развитие на устойчивостта и конкурентоспособността на българските предприятия в космическия сектор. През последните години са проведени осем тръжни процедури на ЕКА за страната ни и са сключени 43 договора между Агенцията и българските участници с проекти.

След официалното откриване министър Стойчева и министърът на транспорта Георги Гвоздейков посетиха различните зали в Интер експо центъра, където производители демонстрираха своите разработки и иновативни продукти.

Сред участниците на изложението са: производители на дронове, електромобили, малки летателни апарати, подводни, въздушни, наземни безпилотни системи и антидрон системи; производители на транспортни дронове, компоненти, двигатели, сензори; доставчици на GPS и геопространствени решения; аерокосмически компании; разработчици на симулатори, роботи; организации за космически изследвания и др.

 


На 18.06 министър Стойчева присъства и на дрон-демонстрациите на летище Лесново. Събитието също е част от Интер Дрон Експо.Призовавам повече български фирми да бъдат активни и да кандидатстват с проекти по процедурите на Европейската космическа агенция. Ще работим за това да засилим интереса и на научните организации към програмите на ЕКА“, каза министър Стойчева и пожела успех в поставянето на нов световен рекорд на Гинес на капитан Николай Калайджиев.