Министерството на икономиката се разделя на две самостоятелни ведомства с ресори икономика и индустрия и иновации и растеж

 

Министърът на икономиката Даниела Везиева предаде поста на Корнелия Нинова и Даниел Лорер.

При встъпването си в длъжност министър Нинова заяви, че е отговорност да поеме ресор икономика и индустрия. „Разбирам, че да има възможност да правиш различните политики – здравна, социална, образователна, е необходимо да имаш развита икономика. Да има приходи от висок икономически растеж, за да може да се осъществява цялата програма на правителството“, допълни тя. И подчерта, че заедно с екипа си поставят амбициозна цел, а именно висок  растеж, включващ – икономика на знанието, ограничаване на сивия сектор, облекчаване на бюрокрацията и административната тежест, както и насочване на вниманието към българския бизнес в икономическата криза, за да почувстват българските фирми, че имат държавата до себе си. По нейни думи всички тези мерки ще са в полза на високия икономически растеж, от който ще зависи финансирането на  другите политики на новото правителство.

 

„Чака ни много работа. За първи път България решава с това правителство да постави фокус върху икономическия растеж и иновациите“. Това заяви при встъпването си в длъжност новият министър на икономическия растеж и иновациите Даниел Лорер. По негови думи в повереното му ведомство са събрани набор от финансови инструменти, с които  ще се даде много ясен знак, както на българските предприемачи, така и на българските малки и средни предприятия, а също и на чуждите инвеститори. „България е отворена за бизнес и то умен бизнес. България иска да е първа, не искаме повече да сме последни и Министерството на растежа и иновациите  ще го показва на целия свят“, изтъкна той.

Министър Лорер поясни, че сред първите задачи на повереното му ведомство ще бъде преглед на фишовете по Плана за възстановяване и развитие, двете оперативни програми.  „Осмисляне на набора от финансови институции“ за поощряване на бизнеса – Българската банка за развитие, Фондът на фондовете, Българската агенция за инвестиции“, каза Лорер. „Много ми се иска да намерим пресечна точка между тези инструменти и да можем да ги насочим още по-правилно за подпомагане на българския бизнес“.

Служебният министър Даниела Везиева пожела успех на колегите си, пред които има много предизвикателства. Тя изтъкна, че остава министерството с положена здрава основа на различен модел на управление и различен модел на поведение. „Пожелавам на колегите да продължат тази промяна, защото наистина имаме нужда от това България да получи своето заслужено място и да се чувстваме в България така, както когато ходим да работим навън. Нека да направим така, че младите хора да искат да се завърнат и да работят в нашата родина“.