Предприемаческата екосистема ще позиционира България като място за инвестиции в дълбоките технологии. Тя трябва да бъде водеща в представянето на страната ни като привлекателна дестинация за създаване и развитие на иновации. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на конференция за инвестиции, предприемачи, стартъпи и технологично развитие в Букурещ.
„Изключително важно е да създаваме връзки с останалите участници и заинтересовани страни в региона, да формираме стратегически партньорства в сферата на иновациите и тяхното развитие и създаване, за да можем да повишим както конкурентоспособността на икономиките на държавите ни, така и на Европа като континент“, каза още по време на конференцията министър Стойчева.
Тя подчерта, че България може да бъде център за иновации заради стратегическото си географско положение, засиления инвестиционен интерес и много добре развитата предприемаческа екосистема.
„България отбелязва стабилен икономически растеж и активно следва дигиталната трансформация. В Министерството на иновациите и растежа работим за привличане на чуждестранни инвестиции и подкрепа на предприемачеството“, заяви министър Стойчева. По думите й, България играе важна роля в регионалното сътрудничество на Балканите и в Източна Европа.
„България е на трето място в Югоизточна Европа по брой стартиращи фирми и на второ място като привлекателна дестинация за откриване на стартъп офиси“, каза още министърът на иновациите и растежа.