Министърът на иновациите и растежа участва в кръгла маса за задълбочаване на сътрудничеството между българските и британските технологични екосистеми

Целенасочено работим за създаването на по-добри условия за стартиращи предприятия, подобряване на бизнес средата, привличане на стратегически инвеститори в България и по-тясно сътрудничеството между бизнеса, академичните среди и правителството. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на кръгла маса „Как да увеличим взаимосвързаността между българските и британските технологични екосистеми“, организирана от посолството на Великобритания у нас.

В събитието участваха Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания в България, Крис Бартън, комисар по търговията с Европа на Негово Величество, представители на организацията за подкрепа на българския бизнес във Великобритания Bulgarian Expansion Bridge и български предприемачи.

Министър Стойчева подчерта, че в посока подобряване на инвестиционния климат в страната бе приета методология за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за приоритетни инвестиционни проекти на български и чуждестранни компании в преработващата промишленост. „Обединихме 9 министерства и три агенции в общи усилия за привличане и насърчаване на инвестиции. Създадохме работна група за съдействие на големи инвестиционни проекти в етапа преди избор на инвестиционна дестинация. Работим по още мерки за подобряване условията за развитие на бизнеса в България“, заяви министърът. Стойчева допълни, че стартира и работата на Борд за иновации към МИР. Той работи за развитие и устойчивост на иновационната екосистема в България. Също така, с ЕИБ беше поставено начало на програма за по-лесен достъп до финансиране на стартъпи в България.

Стойчева представи и възможностите по линия на министерството за финансова подкрепа на микро-, малки, средни и големия предпрития по двете европрограми „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, както и предстоящите финансови инструменти на Фонд на фондовете.

Министърът на иновациите и растежа допълни още, че България е лидер в инициативата за превръщането на Югоизточна Европа в иновационен център. „Създаването на мрежа от иновационни долини ще ускори иновациите и конкурентоспособността на Европа“, заключи тя.

По време на кръглата маса беше представен доклад за възможностите на българските компании да намират международен пазар и да се развиват, както и бяха очертани мерки за задълбочаване на сътрудничеството между българските и британските технологични екосистеми.