Министърът на иновациите и растежа връчи отличия на Висшето военноморско училище във Варна и на Тракийски университет в Стара Загора на „Академичните оскари“

Министерството на иновациите и растежа ще насърчи с близо 300 млн. лв. връзката наука-бизнес през 2024 г. Целта е чрез Програмата за наука и бизнес (ПНИИДИТ) да подкрепим комерсиализацията на научни разработки и проекти в бизнеса. Това каза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на церемонията по връчването на „Академичните оскари 2023“, организирана от в. „24 часа“. Отличията са базирани на Рейтинговата система на висшите училища в България – ежегодна класация, провеждана от Министерството на образованието и науката.

Министър Стойчева заяви, че МИР и МОН работят в тясно сътрудничество и подчерта, че инвестицията в научно-изследователската и развойна дейност е от изключителна важност за развитието на страната и сред основните приоритети.

Тя връчи отличия за висок рейтинг на два университета – на адмирал Боян Медникаров, ректор на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна и на проф. Дарина Заимова, заместник-ректор на Тракийския университет в Стара Загора.

Министър Стойчева посочи, че и двете висши учебни заведения се отличават с иновативни подходи на обучение и показват високи стандарти. „С адмирал Медникаров преди дни обсъдихме възможностите за иновативни образователни програми и включването на университета в космически програми за разработка на най-новите технологии, свързани с дигитална трансформация на секторите“, каза тя.

Стойчева поздрави и Тракийския университет, че е един от новаторите в посока нови технологии и припомни, че съвместно с него министерството работи за осъществяването на един от най-мащабните проекти в областта на зелената икономика в България – първата водородна долина. Тя напомни, че в Стара Загора ще се изгради една от осемте такива в Европа и именно Тракийският университет е координатор на проекта.

На събитието присъстваха още министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, кметът на София Васил Терзиев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректори на университети и представители на академичните среди.