Ударно отваряме 7 процедури за малките и средни фирми с 1 млрд. лв. финансова инжекция в следващите месеци

Когато влязохме в кабинета на Министерството на иновациите и растежа, заварихме една отворена процедура, първата по Плана за възстановяване, за „Технологична модернизация“, с мижав интерес към нея  – с подадени 4 проекта. Заварихме и 0 одобрени европейски  програми. След пълна мобилизация осигурихме одобрение и на двете програми към МИР за 5 млрд. лв. Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на отчета, който направи в Министерски съвет.

„МИР осигури глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската икономика в условия на кризи. Над 10 200 проектни предложения бяха подадени по първите две затворени процедури от Плана за възстановяване.“, обяви Пулев. Той посочи, че е предприет един иновативен подход. „Обиколихме цялата страна, всички 28 области. В един открит диалог, по един чист и прозрачен начин дадохме информация на хората, а информацията е сила и ние дадохме сила на бизнеса да кандидатства по Плана“, изтъкна той. „Показахме, че не сме бюрократи, а кабинет на действието. Организирахме мобилна приемна рамо до рамо с вицепремиера Пеканов, представители на местната власт и работодателски организации“, каза той.

Министър Пулев посочи, че са кандидатствали фирми от всяка една област в страната, не само от традиционно активните региони. „Помогнахме на компании и в Русе, Пазарджик, Велико Търново, във всички области“, заяви министърът на иновациите и растежа.

По думите му, МИР най-накрая е заработило за хората, за инвеститорите и за предприемачите. „След като осигурихме одобрение  и на двете програми към МИР приключи Фаза 1 – одобрихме ресурса за бизнеса. Сега стартира Фаза 2 в рамките на следващите 6 месеца, сме осигурили финансова инжекция от 1 млрд. лв. в реалната икономика по 7 процедури за българските компании. Те са по три направления – по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП)  2021-2027 г. и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г. (ПНИИДИТ)“, каза още Пулев.

Той подчерта, че за 5 месеца по линия на МИР са сертифицирани 17 нови инвестиционни проекта, които ще създадат над 1500 работни места. „Заварихме нула лева изплатени насърчителни мерки от януари до август. Активирахме ресурса и за 5 месеца изплатихме над 18 млн. лв. насърчителни мерки към общини и инвеститори. Удвоихме подкрепата на всички тези ключови работодатели спрямо 2021 г., когато са били изплатени близо 8 млн. лв.“, допълни Пулев.

„МИР заработи и за предприемачите. След 4 правителства България вече има Стартъп-виза. Като всички европейски развити страни. Това ще позволи инвеститори извън ЕС да развиват високи технологии в Българя и да наемат български таланти и да създават работни места“, посочи още министър Пулев в отчета си.

Линк на първа част от изказването на министър Пулев: https://www.youtube.com/watch?v=GOwcw0ff2sA&t=3s

Линк на втора част от изказването на министър Пулев: https://www.youtube.com/watch?v=J1pDQWezX68&t=3s