От тях 200 млн. лв. са за изграждане на ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия (фотоволтаици и батерии), посочи министърът на иновациите на форума на АИКБ в София

Пари за подкрепа на микро-, малки и средни предприятия за иновации и зелен преход има. Около 520 млн. лв. са за мерки със „зелен“ етикет по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) до края на 2022 г. – началото на 2023 г. От тях 200 млн. лв. са за инвестиции за изграждане на ВЕИ за собствено производство и локално съхранение на енергия – фотоволтаици и батерии и тази мярка ще стартира до няколко седмици  Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на международен форум в София: „МСП, предприятия на социалната икономика, занаяти, свободни професии: възможности и предизвикателства на зеления преход“.

„Министерството на иновациите и растежа работи на пълни обороти за подкрепа за бизнеса, научната общност, стартъпите, занаятите, социалните предприемачи и творческите индустрии към зеления преход“, каза министърът. „Трите канала за подкрепа към Зеления преход по линия на министерството са: Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ)“, уточни министърът.

„По програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) наличния за зеления преход ресурс е над 1 млрд. лв. Общият бюджет на програмата е 3 млрд. лв. и е изпратена за одобрение в Брюксел“, посочи той.

Другата програма – „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 (ПНИИДИТ) ще стимулира връзките между науката и бизнеса. Тя е общ бюджет над 2 млрд. лв. Основният приоритет е развитието на науката и бизнеса. По думите му по програмата ще се финансират приоритетно „зелени“ и цифрови партньорства между бизнеса и науката за интелигентна трансформация.

Само по линия на Министерството на иновациите и растежа по ПВУ до края на годината за микро-, малки и средни предприятия, семейни фирми, занаятчии и социални предприемачи са предвидени 600 млн. лв.

Събитието в София се организира от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). На него присъстваха още министърът на правосъдието Крум Зарков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, заместник-министрите на икономиката и индустрията Димитър Данчев и на околната среда и водите Ренета Колева, както и международни експерти и представители на работодателски и синдикални организации.