Представители на организацията G42 се запознаха с възможностите за инвестиране в компании, занимаващи се с киберсигурност, изкуствен интелект, наносателити, финтех, блокчейн, роботика и дронове

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев се срещна с представители на водещата технологична организация на Обединените арабски емирства (ОАЕ) – G42, които са на посещение у нас по негова покана. С тях бяха обсъдени възможностите за ускоряване на развитието на иновациите и инвестициите в различни сектори, сред които изкуствен интелект, облачни услуги, обработка и съхранение на данни, съвместна развойна дейност и стратегическо партньорство в дигиталната трансформация. Пулев коментира, че това партньорство ще насърчи сътрудничеството във взаимноизгодни и приоритетни за България и ОАЕ сфери, свързани с високотехнологични процеси и услуги.

Експертите от G42 са на визита в България, за да се запознаят с възможностите за инвестиции в български високотехнологични, иновативни компании. Организацията е лидер в региона в развойна дейност, свързана с технологиите на бъдещето – компютърни науки, изкуствен интелект, роботика и др.

Министър Пулев подчерта, че G42 реализира и директни, и дялови инвестиции в иновативни стартиращи компании. „Целта на посещението е да ги свържем с наши стартъпи в технологичния сектор, като фокусът са такива, които таргетират взаимодействие с Близкия изток. Това е силен стимул за развитието на технологиите на бъдещето у нас“, посочи той и допълни, че очаква конкретни резултати.

Министерството на иновациите и растежа организира поредица от срещи, на които представителите на организацията се запознаха с дейността на български иновативни компании от различни сектори. Сред тях бяха компании от Българския финтех клъстър, фирми, занимаващи се с киберсигурност и биометрични данни, изкуствен интелект, наносателити, финтех, блокчейн, роботика и дронове. На срещите присъстваха още заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции.

Министър Пулев и представителите на G42 посетиха организираната от INSAIT – Институтът за компютърни науки и изкуствен интелект, конференция в София тех парк, на която присъстваха световноизвестни учени в областта на компютърните технологии и изкуствения интелект, предприемачи, академици, студенти и инвеститори в дълбоки технологии. Събитието има за цел да утвърди региона като дестинация за научни изследвания и дълбоки технологии от световна класа.

Визитата на представителите на G42 е в продължение на подписания от министър Пулев Меморандум за стратегическо партньорство в областта на технологиите на бъдещето в Абу Даби. Меморандумът беше подписан с водещата технологична организация на ОАЕ преди месец по време на ръководеното от държавния глава Румен Радев посещение там.

 

G42 е водеща технологична група, която създава иновативни технологични решения, базирани на изкуствен интелект, за едно по-добро ежедневие.

Организацията стартира първата програма за автономни автомобили в Близкия изток, води дигиталната трансформация на петролната и газовата индустрия, ръководи националната програма за геномика на ОАЕ и управлява най-мощната Cloud Computing инфраструктура в региона.

Базираната в ОАЕ организация e подкрепена от Silverlake, водеща американска частна компания, фокусирана в технологиите и Mubadala, държавен фонд на ОАЕ, управляващ широко портфолио в ОАЕ и в чужбина.