Откриха нов завод за авточасти за над 20 млн. лв. във Враца

Компанията разкри 300 нови работни места във Враца. Ще се увеличават през следващите години

Президентът Румен Радев, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България, участваха в официалната церемония по откриването на нов завод за автомобилни компоненти във Враца.

Водещата компанията в тази сфера „Теклас“ изгради шестия си завод в България. Тя е специализирана в производството на ĸayчyĸoви и плacтмacoви издeлия зa нaй-гoлeмитe aвтoмoбилocтpoители, включително и на сегменти за електро- и хибридни автомобили. Инвестицията в завода във Враца е в размер на над 20 млн. лв., а разкритите работни места са 300, с тенденция да се увеличават през следващите години.

По време на обиколката на завода и роботизирания склад бяха разгледани авточастите, които се произвеждат там и автоматизираните линии на предприятието. Направена беше демонстрация на робот AGV и иновативни технологии, които се използват по време на производствения процес.

 

Министър Пулев поздрави за стотиците открити нови работни места за жителите на Враца и региона. „Северозападна България има нужда именно от такива инвеститори като вас“, каза още Пулев. Той подчерта пред директорите на компанията, че Министерството на иновациите и растежа (МИР) работи активно за насърчаване на инвестициите именно в технологични и иновативни производства.

Компанията е получила общо четири сертификата за инвестиция клас А от Българската агенция за инвестииции към МИР (през 2016, 2017, 2019 г. 2021 г.) по Закона за насърчаване на инвестициите за изграждане на заводите в Кърджали, Крумовград и Враца. Общият размер на инвестициите по сертифицираните проекти до момента е около 50 млн. лв. Два от сертификатите са именно за завода във Враца.

По първата процедура „Технологична модернизация“ по Плана за възстановяване и устойчивост са подадени 50 проектни предложения от област Враца за общо над 27 млн. лв. В момента е отворена втората мярка за „ИКТ решения и киберсигурност“, която е с бюджет 30,6 млн. лв. Министър Пулев призова фирмите да кандидатстват по предстоящите мерки по ПВУ.

На събитието във Враца присъстваха още ръководството на компанията, кметове, областни управители и представители на местния бизнес.

 

 

Министър Пулев и Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България