Всеки месец до края на годината отваряме по една нова мярка за финансиране на малкия бизнес, посочи Пулев

“За малкия и среден бизнес ще отворим процедура в размер на 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия. По линия на Министерството за следващия програмен период бизнесът ще получи 7 млрд. лв.”, заяви Калин Маринов, зам.-директор на ГД ЕФК

Микро, малките и средни предприятия в страната ще могат да кандидатстват за над 735 млн. лв. до края на годината. Средствата са по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) към Министерството на иновациите и растежа. Първи приоритет на правителството е да дадем глътка въздух на българския бизнес. Това заяви в Благоевград служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

На мобилната приемна на министъра с областния управител Иван Шушков  Пулев подчерта, че до 21 септември компаниите могат да кандидатстват по първата отворена за България процедура от Плана за възстановяване и устойчивост „Технологична модернизация“, която е в размер на 260 млн. лв. Пред медиите той обясни, че  документите се подават изцяло онлайн през системата ИСУН.

“Процедурата е насочена предимно за производствените фирми – за лекарства, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др., както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна дейност и др.

“Планът за възстановяване работи и апелирам фирмите в района на Благоевград да кандидатстват за средства. Спрямо големината и нуждите могат да получат между 180 000 лв. и 700 000 лв. за ново оборудване, техника, машини и софтуер”, уточни той.

В област Благоевград броят предприятия (микро, малки и средни) е близо 21 000. От тях микро предприятията с до 9 служители са около 19 700, допълни министърът.

Областният управител Николай Шушков каза, че Планът за възстановяване е възможност за бизнеса в региона да получи подкрепа в условията на криза.

Калин Маринов, зам.-директор на ГД ЕФК към Министерството на иновациите и растежа, посочи, че през септември предстои стартиране и на грантова схема в размер на 30,6 млн. лв. за бизнеса за ИКТ решения и киберсигурност. Освен това ще бъде отворена мярка за 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия. Очаква се с нея да се постигне по-голяма енергийна самостоятелност на предприятията.

От думите на Маринов стана ясно, че Министерството на иновациите и растежа е изпратило преди дни за одобрение в Брюксел програма за бизнеса за 3 млрд. лв. – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и се очаква  изпълнението ѝ да стартира до края на годината. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др. Ще се стимулира дигитализацията и повишаването на киберсигурността.

Маринов обясни също, че още 118 млн. лв. ще бъдат инвестирани в МСП, които са получили знака за качество „Печат за върхови постижения“ по конкурсите на Европейския съвет по иновациите. Те ще могат да развиват иновационни дейности като създаване на прототипи и демонстрация на технологии.

По отношение на инвестициите министър Пулев заяви, че от началото на годината са сертифицирани 11 проекта за 231 млн. лв. с перспектива да станат 54 проекта за над 2 млрд. лв.

Припомняме, че на сайта на Министерството на иновациите и растежа (www.mig.government.bg) e публикувана подробна информация за онлайн кандидатстването по “Технологична модернизация”.

По-рано днес министър Пулев имаше мобилна приемна и в Перник във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост и възможностите за бизнеса да кандидатстват по него и по други европейски програми.