Русенските фирми ще получат тавана на допустимото финансиране по процедури по Плана за възстановяване, което показва качеството на проектите им, коментира министърът на иновациите на среща с областния управител Анатоли Станев днес

Ролята на Русе ще е ключова по инициативата „Три морета“. Това е политически и финансов механизъм в полза на региона и България. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на среща днес с областния управител на Русе Анатоли Станев. Министърът запозна Станев с разговорите, проведени вчера в Букурещ, които бяха в рамките на събитията по линия на Срещата на върха на „Три морета“. „По инициатива на президента Румен Радев ще се създаде и иновационен фонд към „Три морета“ и през септември на Срещата на върха в Румъния ще продължи тази тенденция на задълбочаване на сътрудничеството“, каза Пулев. „На срещата с румънския министър на иновациите и цифровизацията Себастиан Бурдужа имахме изключително добро ниво на диалог. Поканихме го да открие българо-румънския форум и се надяваме вие да сте нашите силни партньори и домакини в Русе, като ще разчитаме и на сътрудничество с МРРБ, по чиято линия има много възможности за подкрепа на фирмите да развиват партньорства с Румъния“, каза още министърът. Станев подчерта, че работи много динамично и с МИР, и с МРРБ, които ще са съорганизатори на форума на 16 юни в крайдунавския град.

Пулев обяви в Русе, че предстои Министерството на иновациите и растежа да отвори за кандидатстване мярката по Плана за възстановяване и устойчивост за индустриални зони и паркове. „За нас Северна България е приоритет заради регионалните дисбаланси“, посочи министърът, а Станев подчерта, че и по ПВУ, и за индустриалните зони, и за българо-румънския форум Областната администрация е в съдействие на бизнеса и местната общност. „За нас е важно, че финансов ресурс в размер на 14 млн. лв. влиза в подкрепа на бизнеса в областта. Приветствам усилията на МИР за приоритетно фокусиране на помощта към Северна България“, каза още областният управител.

От срещата стана ясно, че следващата седмица МИР започва сключването на договорите с одобрените фирми за финансиране по процедурата „ИКТ решения и киберсигурност“ по линия на Плана. 53 компании от област Русе ще получат общо близо 1 млн. лв. „Те са постигнали тавана на допустимото финансиране, което показва качеството на проектите им“, коментира още Пулев. По другата процедура по ПВУ „Технологична модернизация“ вече са сключени всички договори. 49 фирми от областта ще получат над 13 млн. лв., с които ще се оборудват с нови машини, съоръжения, специализиран софтуер и др. „Има още много възможности за фирмите от региона. Тепърва ще бъдат отворени и други мерки в помощ на бизнеса“, допълни министърът.

Изпълнителният директор на Българската банка за развитие Иван Церовски подчерта, че и за фирми от Русе са валидни линиите за подкрепа от ББР чрез оборотни средства и мостово финансиране. Той призова микро-, малки и средни предприятия да кандидатстват, като добави, че банката има и продукти за подкрепа на земеделски производители, за закупуване на машини и оборудване, за „зелени проекти“ и др. В подкрепа на визията и политиките на МИР за развитието на модерни икономически зони в България ББР готви и продукт за допълващо финансиране отвъд бюджета на процедурата по ПВУ, стана ясно още от думите на изпълнителния директор на банката.

Министър Пулев припомни, че и по линия на новата зона Доброславци вече има много добра перспектива за привличане на големи производители, особено в аутомотив сектора, в който Русе е силен и има история като индустриален град. „Варна, Русе, Стара Загора са чудесни локации за развитие на визията ни за големи инвестиции в производството, според предимствата на всеки от регионите“, заключи Пулев. „С вас сме и продължаваме да помагаме“, подчерта той пред областния управител на Русе.