Президентът Румен Радев, министърът на иновациите и растежа и други министри посетиха Центъра за управление на сателита „България Сат-1“

България е единствената страна от инициативата „Три морета“ (12 държави), която има собствен сателит, стана ясно по време на срещата

Стратегическата цел на България е да увеличи участието си в Европейската космическа агенция. Страната ни устойчиво надгражда вноската си по Плана за европейска кооперираща държава и се стреми към асоциирано членство. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на посещението му в Центъра за управление на сателита България Сат-1, където беше част от екипа министри, водени от президента Румен Радев.

Пулев подчерта, че от 3 април в София започват информационни дни по повод Деветата тръжна процедура на Европейската космическа агенция (ЕКА) за България и че експерти на ЕКА ще дадат насоки на българските компании за предстоящото кандидатстване. То ще се отвори от 24 април до 16 юни 2023 г., когато кандидатите ще могат да подават проектите си в ЕКА. За събитието вече са регистрирани над 100 български компании, които имат интерес към космическите технологии, развойната дейност, продукти и услуги, свързани с ползването на космическа инфраструктура и наземни продукти, каза още Пулев и добави, че могат да кандидатстват и стартиращи компании, и университети, не само фирми с история.

Припомняме, че до момента 43 български проекта в областта на космическите технологии са били финансирани по линия на ЕКА, за общо над 7 млн. евро. Участвали са над 130 български фирми и научни организации.

По време на посещението вчера министрите се запознаха на място с телекомуникационните способности на центъра. Бяха обсъдени възможностите на страната ни да бъде водеща в областта на сателитните комуникации в региона и в космическите инициативи на Европейския съюз.

България е една от малкото европейски държави със свой геостационарен телекомуникационен сателит и е единствената с такъв сателит от 12-те страни в Централна и Източна Европа, които са част от инициативата „Три морета“, стана ясно още на срещата. Сателитът България Сат-1 покрива Европа, Северна Африка и част от Близкия Изток, с преимуществено покритие на Балканския полуостров, Средиземноморието и Черноморския регион. Сателитните системи и комуникации имат широко приложение в сферата на отбраната и сигурността, наблюдението и мониторинга на различни процеси, управлението на критична инфраструктура, надеждността на комуникациите за нуждите на правителства и институции и в много други области.

Прилагането на политиките в областта на Космоса и космическите технологии у нас е поверено на Министерството на иновациите и растежа.