Държавата работи на пълни обороти парите от Плана за възстановяване да достигнат бързо до бизнеса, увери Пулев

„Почти 800 са подадените проекти за над 204 млн.лв. безвъзмездна помощ по първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост – Технологична модернизация. Още седмица остава до последния ден – 21 септември. Апелирам фирмите от областите ви да кандидатстват. Интересът е огромен.“ Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на среща на премиера Гълъб Донев и министри с областните управители в София днес.

„За Плана за възстановяване много се спекулира, но както виждате той е отворен и работи. Тези безвъзмездни финансови средства ще дадат възможност на микро-, малките и средни фирми да поемат глътка въздух. Държавата работи на пълни обороти, рамо до рамо с областните управители, за което благодаря, че са толкова активни в нашата мобилна приемна и ни посрещат навсякъде. В първата седмица имахме 10 подадени проекта по процедурата „Технологична модернизация“, а вече са почти 800. Сутринта бяха 682 подадени“, каза още Пулев и подчерта, че темповете на подаване на проектите се ускоряват с всеки ден. „Амбицията ни е да стигнем с помощ до 1 200-1 300 български фирми в тези кризисни условия“, допълни той.

„Утре е нашият финален спринт в Стара Загора и Бургас, където ще се видим с представители на още шест области – Хасково, Смолян, Кърджали, Варна, Шумен и Ямбол“, обяви Пулев. До края на годината Министерството на иновациите и растежа ще раздаде 600 млн. лв. по Плана за възстановяване и учстойчивост на фирмите с одобрени проекти.

„Идните седмици отваряме втори проект по Плана – Киберсигурност, на стойност 30,6 млн.лв. напълно безвъзмездна помощ, без нужда от съучастие на фирмите“, посочи той и каза, че в Брюксел вече е изпратена за одобрение и новата програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията за 3 млрд.лв.

Големи възможности за бизнеса и научните и развойна центрове ще даде и новата „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ за над 2 млрд.лв., която ще бъде изпратена до Брюксел до 23 септември.

„Работим денонощно в нашата главна дирекция и министерството тези пари да отидат до бизнеса възможно най-бързо“, подчерта Пулев. „Парите по тях ще са достъпни още от януари, но за да стане това, ние сега трябва да работим на пълни обороти“, каза още той.