Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев отличи „Фуудобокс 2021“ на наградите на в. „24 часа“ „Големите малки 2022“ в категория „Иновативна фирма“. Мобилното приложение Foodobox се бори с разхищението на храната и е посредник между бизнеса и крайните потребители. С платформата лесно и удобно да продават кутии-изненада с храна, застрашена от изхвърляне. За по-малко от година към Foodobox са се присъединили над 400 бизнеса. Към момента в приложението се предоставя на над 10 000 регистрирани потребители достъп до партньорска мрежа изградена в 5 български града.

По време на наградите министър Пулев съобщи, че са осигурени 6 млрд. лв. основно към микро-, малки и средни предприятия за следващия програмен период. „Когато влязохме в Министерството на иновациите и растежа, като новосъздадена структура, може да се каже, че то работеше на втора предавка. В момента летим на шеста скорост, защото осигурихме за следващия програмен период 6 млрд. лв. по две направления. По-голямата част е свързана със структурните фондове по линия на две големи европейски програми. Едната е Програма „Конкурентноспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) с общ ресурс 3 млрд. лв. Тя беше входирана в Брюксел през август и одобрена от ЕК на 3 октомври. Другата е „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) с бюджет 2.14 млрд. лв., която предстои да бъде изпратена за одобрение в Брюксел до дни“, заяви Пулев пред представителите на бизнеса.

Министърът посочи, че се работи усилено и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). „Той е отворен, работи. По линия на нашето министерство в момента е активна за кандидатстване процедурата за киберсигурност и ИКТ решения, която е с бюджет 30,6 млн. лв.“, каза Пулев. Само 48 часа след старта на процедурата има вече над 600 подадени проекти за над 12 млн. лв.

Припомняме, че по първата отворена процедура по ПВУ за технологична модернизация кандидатстването приключи на  21.09. Над 2500 са подадени проектни предложения за над 630 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. Бюджетът й е 260 млн. лв.

Министърът благодари на екипа на МИР за отличната мобилизация да се осигурят парите по структурните фондове и процедурите по Плана за възстановяване да бъдат отворени за кандидатстване. Той подчерта, че до края на годината предстоят още мерки в подкрепа на българските фирми и апелира към предприятията  да се запознаят с възможности и условията за кандидатстване.

„Ние си свършихме нашата работа, ще оставим едно добро наследство на следващото правителство и се надявам, че те също ще имат мотивация, интегритет и положителна енергия да продължават да работят за вас“, завърши Пулев.