280 млн. лв. чрез дялови инструменти на Фонда на фондовете, 64 млн. лв. чрез ББР, 260 млн. лв. за технологична модернизация по ПВУ и 2 млрд. лв. по новата програма за научни изследвания и иновации се насочват към бизнеса сега

„Пари за иновации и роботика има. Министерството на иновациите и растежа работи на пълни обороти да осигури нужния ресурс на бизнеса, на микро-, малките и средни предприятия в сферата на високите технологии. МИР свързва бизнеса, науката и иновациите за стратегически партньорства, а не само за локални инвестиции.“ С тези думи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев откри Robotics Strategy Forum в София Тех Парк, заедно с Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев от управителния съвет на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация „ПАРА“.

„Само чрез дяловите инструменти на Фонда на Фондовете за високи технологии в бизнеса има ресурс от 280 млн. лв. През Българската банка за развитие и Фонд за рискови инвестиции има 64 млн. лв.“, каза министърът. По думите му, Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи и до края на годината ще предостави 600 млн. лв. От тях 400 млн. лв. са за високи технологии и научна дейност, каза още той.

„Имаме първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост – „Технологична модернизация“, по линия на Министерството на иновациите и растежа“, допълни Пулев за мярката, по която се кандидатства до 21 септември, а получените проекти вече са над 1 000.

Той обяви, че в момента МИР работи за осигуряването и на друг сериозен ресурс, който е изключително релевантен за научно-изследователската дейност и касае дългосрочни инвестиции в технологиите на бъдещето от страна на големи външни инвеститори.

„Освен това става въпрос и за Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация /ПНИИДИТ/ на стойност 2 млрд. лв., която ще заработи от 1 януари 2023 г., но в момента усилено я подготвяме. Тя ще бъде депозирана за одобрение в Брюксел на 23 септември“, каза Пулев.

„Ние сме вашето министерство – на мислещите хора, интелигентните, на инженерите, учените. С вас сме, рамо до рамо. Приветствам всичко, което правите, и нямам търпение да се запозная аз, но и инвеститорите, в по-голям детайл с вашите разработки“, поздрави присъстващите Пулев.

Министърът лично демонстрира ускорението на болида, създаден изцяло от студенти на Техническия университет-София. Той е проектиран през 2016 г. и се е състезавал до 2019 г. на международните серии Formula Student, които са най-големите инженерни състезания за студенти в света. В момента младите учени са в процес на проектиране и сглобяване на Болид 3 за сезон 2023 г. Болидът вдига 100 км./ч. за 5 секунди, коментира капитанът на отбора Валентин Каменов.

На място по време на форума могат да се видят още най-новият колаборативен робот (кобот) на FESTO и бионик решенията им, вдъхновени от природата. На щандовете министърът беше запознат още с иновативните решения на Schneider Electric, българските коботи на Giga Automata, робо решения на FANUC, възможности в Strypes Group, български екзоскелет, образователните роботи на БАН, медицински роботи, роботи за плевене с изкуствен интелект, умен кошер, подвижен робот за събиране на отпадъци в градска среда (умно кошче), спасителен дрон, умен асистент и др.

Форумът се организира за поредна година от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация „ПАРА“. В събитието се включи и Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Видео от изказването на министъра тук: https://www.youtube.com/watch?v=o4Rk8KdWcY0

Видеа и повече снимки от демонстрираните проекти може да откриете във Facebook страницата на Министерството на иновациите и растежa.