Банката е давала по 3-4 кредита на месец при над 300 хиляди малки и средни фирми у нас, каза Пулев от трибуната

За целия период, в който ББР се управлява от екипа на господин Кирил Петков, са генерирани 2 млн. лв. приходи от лихви от новоодобрени кредити. За същия период разходите на Банката са в размер на 22 млн. лв. за заплати. С този приход не могат да се покрият дори 10% от разходите за заплати, за същия период. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в отговор на парламентарен въпрос, зададен от народния представител Драгомир Стойнев относно освобождаването на двама членове на Надзорния съвет на ББР. Пулев изтъкна две основания за освобождаването им. Първото е свързано с оперативен колапс, а второто с потенциална безстопанственост.

По думите на министър Пулев, от назначаването на екипа на господин Петков през м. юли 2021 г. ББР се управлява неефективно. „В много кратък срок има огромно текучество на кадри, уволнени са или напускат около 70 човека, затварят се различни отдели и се назначават 69 нови кадри“, каза още Пулев. Той подчерта, че План А изглежда като пълна чистка да се овладее Банката. „План Б как да се надгради и ББР да започне да работи ефективно за нуждите на малките и средни предприятия липсва. Нулева визия, нулева стратегия, нулева приемственост, съвсем естествено Банката катастрофира“, поясни той.

Пулев обяви, че има периоди, в които ББР дава по 4 кредита към малки и средни предприятия на месец, има периоди, в които Банката дава и по 3 кредита на месец, при над 300 хиляди малки и средни компании регистрирани в страната.

Министърът бе категоричен, че държавата е ощетена с близо 1 млн. лв. по консултантски договори по информация на новоназначения вече Надзор. „Назначенията на господин Петков тръгват да издават нов дълг в размер на 1 млрд. лв. Тук не е ясно каква е била ролята на ресорния  министър – господин Лорер, който според твърдения на Надзора, назначен от господин Петков е дал устно разрешение, но в същото време липсва писмено такова. Тук говорим за бягане от отговорност“, изтъкна Пулев и добави, че облигацията е била мъртвородена, защото се прави без писмено разрешение на принципала. „Тук става въпрос за едно потенциално ощетяване на държавата, ескалирал съм случая към компетентните органи“, категоричен бе той.

Министърът на иновациите и растежа каза още, че Банката е била на оперативна печалба през 2018, 2019, 2020 г. и през 2021, най-вероятно ще бъде на оперативна печалба и през 2022 г. По думите му  приходите, обаче идват от старите 700 кредити, които назначения от Петков Надзорен съвет, е наследил. „Тези кредити издържат банката и плащат заплатите на хората. Да, има шепа проблемни кредити от 700 общо, за които също нищо не е направено от хората на Петков“, завърши той.

 

 

Снимка: Ромео Чолаков