Интересът към Плана за възстановяване е огромен, за 2 отворени процедури в МИР имаме над 10 200 подадени проекта, каза Пулев в ефира на NOVA

„Държавата е плътно до хората, ще им дадем глътка въздух. Служебният кабинет завари 0 одобрени европрограми за 0 лева. Пет месеца по-късно имаме 10 от 10 одобрени програми с осигурен ресурс от 20 млрд. лв. за българската икономика“. Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в студиото на „Събуди се“ по NOVA.

„Когато влязох в кабинета на Министерството на иновациите и растежа намерих 0 одобрени европрограми, въпреки че програмният период започва 2021 г. В момента и двете структурни програми по линия на МИР са одобрени с обща стойност над 5 млрд. лв., които ще се влеят в българската икономика“, обяви Пулев.

По думите му, по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост е имало една отворена процедура, но с едва 4 подадени проектни предложения. „Планът бе отворен и работеше, но никой не знаеше. Затова с екипа ми направихме мобилна приемна, която обиколи всички области в държавата, направихме 28 срещи – с всички областни управители и представители на местния бизнес. В резултат по две отворени и вече приключили процедури от Плана имаме подадени над 10 200 проектни предложения“, каза Пулев. По думите му, интересът е огромен и ще става все по-голям.

По първата процедура „Технологична модернизация“ вече са ясни печелившите проекти – 953 бр. ще получат общо 260 млн. лв., каза още министърът.

На въпрос дали е сигурно, че бизнесът ще получи финансиране с оглед на ситуацията, в която депутатите поискаха предоговаряне на Плана за възстановяване, Пулев увери, че пари има. „Първото плащане на средствата по Плана в размер на 3 млрд. лв. е осигурено от служения кабинет, има и национално съфинансиране. По всички процедури пари ще има“, категоричен бе министърът.

По думите му, от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР са се отказали от ресурс от 40 млн. лв., който е за използване на консултантски услуги за външни оценители по кандидатстващите за финансиране фирми. Въпросните близо 40 млн. лв. са били заложени за външни услуги в Плана за възстановяване и устойчивост от предходното редовно правителство. Средствата ще бъдат насочени към българския бизнес, посочи Пулев.

Министър Пулев обяви, че в началото на февруари ще бъде обявена за кандидатстване и третата процедура по ПВУ по линия на МИР – за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ на стойност 200 млн. лв. „На 12 януари приключи общественото обсъждане по мярката и получихме над 120 въпроса по нея, което показва, че интересът е огромен“, каза той.

„Започваме ударно да отваряме мерки и по линия на структурните фондове към МИР. Само за първите шест месеца на тази година ще осигурим 1 млрд. лв. по 7 процедури“, обяви Пулев. Една от първите процедури, която ще се отвори м. април, ще бъде за Внедряване на иновации за 293 млн. лв. „Тази процедура ще репликира „Технологична модернизация“. Фирмите, които не са успели да спечелят финансиране по нея и Плана за възстановяване, ще могат да го направят от новата програма за конкурентоспособност“, каза още министърът.

Той припомни, че и двете европрограми по линия на МИР бяха одобрени за рекордно кратък срок. Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021-2027 г. с бюджет 3 млрд. лв. бе изпратена в Брюксел на 16 август и одобрена от Европейската комисия на 3 октомври. Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г. (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 млрд. лв. – изпратена на 26 октомври и одобрена на 5 декември.

По отношение на втората официална визита на министър Пулев в Саудитска Арабия той обяви, че се е срещнал с изпълнителните директори на най-големия суверенен фонд за инвестиции в страната, които управляват над половин трилион долара, както и с министрите на комуникациите, на икономиката и енергетиката. „Връщаме се с рамково споразумение, с което ще се дефинира целия инвестиционен режим между България и Саудитска Арабия“, каза Пулев. При първата визита заедно с вицепремиера Христо Алексиев бяха договорени директни полети София-Рияд.