В момента тече кандидатстването по втората процедура от ПВУ за „ИКТ решения и киберсигурност“ на стойност 30 млн. лв.

МИР изпрати снощи за одобрение в Брюксел и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за икономическа трансформация с бюджет от 2,14 млрд. лв.

От област Монтана са подадени 28 проектни предложения на обща стойност над 14 млн. лв. по първата процедура „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/. Стойността й е 260 млн. лв. Тя приключи с подадени 2 500 проектни предложения за близо 1 млрд. лв. Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на мобилна приемна в област Видин. Той бе там във връзка с популяризирането на възможностите за бизнеса да кандидатства по ПВУ и структурните фондове на ЕС.

На приемната присъстваха началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, областният управител на Видин Огнян Асенов, областният управител на Монтана Валери Димитров и областният управител на Враца Георги Митов.

По думите на министър Пулев общият брой на сключени договори по цялата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 в област Монтана е 189 на обща стойност над 95 млн. лв. По процедура за „Възстановяване на МСП чрез подобряване на енергийната ефективност“ са сключени 15 договора на обща стойност над 1,6 млн. лв., посочи още той.

Във връзка с безвъзмездната финансова помощ за преодоляване на последствията от COVID 19 в областта са сключени 266 договора за над 5,8 млн. лв., припомни министър Пулев.

Той обяви, че до края на годината Министерството на иновациите и растежа ще отвори общо четири процедури по Националния план за възстановяване и устойчивост на обща стойност 600 млн. лв.

„В момента тече кандидатстването по втората процедура по ПВУ – за „ИКТ решения и киберсигурност“. Тя е на стойност 30 млн. лв. и е за изработка на сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT системи, дигитален маркетинг и др. Финансирането по нея е 100%“, допълни министърът.

По думите му се очаква да бъдат отворени още две процедури по ПВУ до края на годината – за батерии и ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия с бюджет от 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв.

По новата програма за Конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021-2027 /ПКИП/ с общ бюджет от 3 млрд. лв. също се очаква да бъде отворена първата процедура до края на годината, стана ясно на приемната. Тя ще е за разработване на иновации в предприятията на стойност близо 130 млн. лв.

МИР изпрати снощи за одобрение в Брюксел и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за икономическа трансформация с бюджет от 2,14 млрд. лв.