Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи сертификат за инвестиция клас А на „Пиерер & Макском Мобилити“ ООД за инвестиционния им проект „Производствена и складова база за двуколесни превозни средства“ в с. Бенковски, община Марица. Проектът на българо–австрийското дружество е за изграждане на завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства, който ще бъде разположен в „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ). Размерът на инвестицията възлиза на 85 млн. лв., а в периода на осъществяването й ще бъдат разкрити 1 000 нови работни места. От името на компанията сертификатът прие Михаил Георгиев, Ръководител проекти в Макском, а на церемонията присъстваха още изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов и инж. Пламен Панчев, основател на ТИЗ.

Министър Лорер посочи, че с тази инвестиция България ще излезе сред челните  места в Европа по производство на електрически велосипеди. Държавата подкрепя експортно ориентирани производства, а велосипедната индустрия е сред най-силните износители от страната и допълни, че българският експорт достига месечен рекорд през март. „Стойността на изнесените в чужбина български стоки превишава 8 млрд. лв. само за този месец, което означава че българските компании успяват да изнасят повече и на по-високи цени към международните пазари“, подчерта министърът на растежа.

По думите му с този проект за последните два месеца са издадени сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на общо пет проекта (3 проекта – клас  А и 2 проекта – клас Б). Общата стойност на планираните инвестиции е 115,43 млн. лв., като се предвижда създаването на общо 1170 нови работни места. Четири от проектите се осъществяват извън столицата, в това число два в общини с безработица над средната за страната.

Лорер изтъкна още, че по предварителни данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции в страната за първите два месеца на настоящата година са в размер на 408.1 млн. евро, като се увеличават два пъти спрямо тези за същия период на 2021г.

Инвестиционният проект на Макском и PIERER E-Bikes Gmbh, Австрия „Производствена и складова база за двуколесни превозни средства“ в с. Бенковски предвижда създаване на ново предприятие, посредством закупуване на земя, строителство на производствени, складови и административни сгради на обща площ от около 131 000 кв.м. и закупуване на специализирано оборудване за производство на минимум 300 000 броя електрически велосипеди годишно. Предвидено е произведените велосипеди д