В България сме закъснели радикално в инвестициите в иновации. Процесът на превръщане на науката в реален бизнес е задължителен, за да сме конкурентоспособни. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, при откриването на форум „Наука за бизнес“, организиран от Българската академия на науките и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в “София тех парк”.  На събитието участие взеха още министърът на образованието Николай Денков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, както и учени, които представиха своите проекти на бъдещето пред представители на бизнес средите.

По време на форума Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките се разбраха да работят заедно, чрез наука за бизнеса.

Лорер изтъкна, че правителството поставя ново начало за това, което по света вече се случва от десетилетия. „Фокусираме усилия и средства върху процеса по превръщане на науката в реален бизнес, за да остане България конкурентоспособна“, подчерта той. По думите му повечето държави са започнали да инвестират отдавна в този процес.

“Ще си сътрудничим с МОН и академичните среди за постигане на икономически растеж, чрез подкрепа за бизнеса, който търси науката и науката, която е смела и вярва в изобретенията“, посочи той.

Министърът на иновациите и растежа посочи, чe основната задача е българската академия да работи с българския бизнес. „Ще подпомагаме българските научни институти да създават технологичен трансфер, както и компании базирани на научни разработки, коментира той.

На форума бяха представени редица иновативни научни решения в земеделието, енергетиката,  автомобилостроенето, космическата индустрия и други.