Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер представи условията и възможностите за инвестиране, стартиране и развитие на бизнес в България, както и утвърждаването на страната ни като успешна инвестиционна дестинация пред представители на италианския бизнес в Рим. Той откри бизнес и инвестиционен форум, на тема: „Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация“, който е организиран от Българска агенция за инвестиции /БАИ/ и на Конфиндустрия.

Целта на форума е страната ни да подобри представянето си сред инвестиционната общност в световен мащаб като добро място за развитие на успешен бизнес. На събитието присъстваха водещи компании от секторите автомобилостроене, машиностроене и информационни технологии.

Министърът на иновациите и растежа заяви, че Италия е водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България. „Това се потвърждава, както от непрекъснато увеличаващият се брой италиански фирми, опериращи на българския пазар, така и от ускорения темп на нарастване на търговския стокообмен между двете страни. От началото на годината Италия е сред първите три търговски партньора на България в ЕС“, подчерта той.

По думите му развитието на автомобилостроенето, машиностроенето и информационните технологии в България е изключително положително и все по-динамично, а страната ни се е превърнала в атрактивна инвестиционна дестинация в  тези сектори. „Страната ни може да се превърне в център за иновации и развойна дейност за тези  сектори“, допълни Лорер.

Презентации за възможностите за инвестиции изнесоха представители на успешни компании, инвестирали в България.

На форума присъстваха още заместник – министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева, Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Н. Пр. Джузепина Дзара – посланик на Италия в България, Н. Пр. г-н Тодор Стоянов – Извънреден и Пълномощен Посланик на България в Италианската Република, представители на Конфиндустрия – Мария Луиза Мерони, председател на Конфиндустрия Източна Европа и Роберто Санторели, председател на  Конфиндустрия България.