Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер проведе среща в София тех парк с премиера на Нидерландия Марк Рюте, който е на посещение у нас. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранните отношения в сферата на иновациите, дигитализацията и инвестициите във високотехнологични производства.

Лорер и Рюте разговаряха за сътрудничеството между стартиращи, малки и средни компании, инвестиции с висока добавена стойност, развойна дейност,  инфраструктурна свързаност, изкуствен интелект и насърчаване на връзката между университетите и бизнеса.

Двамата обсъдиха още взаимодействието в областта на суперкомпютрите, водорода, батериите, зелената икономика и интелигентното земеделие.

Министър  Лорер изтъкна, че българското правителство акцентира върху иновации и засилване на икономическия растеж, както и върху борбата с корупцията и спазването на върховенството на закона, за да подобри бизнес средата и инвестиционния климат в България.

„С новия подход имаме множество бизнес възможности, които да предложим на холандските инвеститори в различни технологични области“, подчерта Лорер. „Надявам се, че като продължение на това посещение, заедно с Нидерландия, може  да идентифицираме редица области и да разработим конкретни действия, свързани с иновациите и високотехнологичните производства, както и за двустранни бизнес форуми“, подчерта министърът.

В София тех парк нидерландският премиер се запозна с част от технологичните и иновационните проекти в България. Рюте разгледа суперкомпютъра, който се намира на територията на Парка и се запозна с предприемаческата екосистема у нас.

Нидерландски компании са сред най-големите преки чуждестранни инвеститори в България, основно в производството и ИТ услугите.

На срещата с нидерландския премиер Марк Рюте присъства и зам.-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева.