Германска компания за производство на  компоненти за автомобилната индустрия планира инвестиция за 10 млн.евро у нас

Германия  е най-големият външнотърговски партньор на България, както  по линия на инвестициите, така и по отношение на търговията. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който награди победителя в категория „Голямо предприятие“ на Наградите на Германската икономика за 2021 г. Събитието се организира от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и на нея присъстваха още посланикът на Германия у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн,  министърът на туризма Христо Проданов и представители на бизнеса и деловите среди.

Министър Лорер отбеляза, че новото правителство искрено желае партньорството с германския бизнес да продължи още по-активно и да се разширява. „Обещаваме нещо, което немските компании много ценят и досега не са намирали у нас в достатъчна степен – ред, върховенство на закона и правила“, посочи той.

Президентът на ГБИТК Тим Курт цитира данни на федералната статистическа служба на Германия за периода януари – септември 2021 г., според които търговският обмен между двете страни възлиза на 7,033 млрд. евро. Курт посочи, че в този тежък период интересът на инвеститорите от Германия се запазва, като са били направени няколко големи инвестиции в страната ни. Според предварителни данни на БНБ, за най-големите чуждестранни инвеститори в България в периода януари – октомври 2021 г. Германия е на второ място с инвестиции в размер на 290,4 млн. евро след Люксембург.

Лорер награди „Фесто Производство“ като победител в категория „Голямо предприятие“, а останалите призове бяха връчени на „Смарт Органик“ – за малко и средно предприятие, както и „УниКредит Булбанк“ и „Пейхоук“ , съответно в категории  „Социален ангажимент“ и „Стартъп“.

Министърът на иновациите и растежа проведе среща и с представители на немска компания производител на електромеханични прецизни компоненти за микроелектронната и автомобилната промишленост. На нея стана ясно, че компанията планира инвестиция в България първоначално за 10 млн. евро, при постепенно създаване на около 250 работни места. За момента компанията е в процес на избиране на локация за своята производствена база.

Германският инвеститор произвежда по целия свят в 10 производствени обекта, в които понастоящем работят около 2000 служители.