Работи се по 7 проекта с компании от сектора за потенциални инвестиции в размер на над 2 млрд. лв., които ще  разкрият нови 4 хил. работни места

Аутомотив индустрията е сред тези, които са най-иновативни и носят най-голяма добавена стойност. Страната ни може да се превърне в център за иновации за сектора, особено за електромобили. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при откриването на международната конференция Automotive&Mobility Forum 2022, която се провежда в София и събира участници от целия регион на Балканите и Източна Европа. Участие в конференцията взе и президентът на Република България Румен Радев.

Министър Лорер посочи, че автомобилната индустрия e сред водещите и е приоритетна за привличане на инвестиции в страната, като броят на заетите в нея продължава да нараства и през настоящата година.

„Тенденцията е, че все повече инвеститори проявяват интерес да открият у нас, освен производството си, и развойните си центрове“, допълни той.

По думите му бъдещето е свързано с електромобили и автономните автомобили. „Можем да бъдем сред водещите в разработката на софтуер за тях. Разполагаме с много добри български инженери, чиято основна дейност ще бъде разработка на следващо поколение  хардуер и софтуер за компаниите от сектора“, подчерта Лорер.

Министърът коментира още, че през последните месеци се работи активно по нови 7 потенциални проекта в аутомотив сектора с приблизителна стойност над 2 млрд. лв., като по тях се очаква да бъдат разкрити над 4 хил. нови работни места.

Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България“ обяви, че вече 70 хил. души работят в сектора в над 350 компании.

На събитието присъстваха представители на редица компании от автомобилния сектор в България, както и  международни гости от утвърдени глобални компании.