България трябва да играе изключително бързо в съвременното състезание за конкурентоспособност. Това се случва през дигитализация, иновации, търсене на нови инвестиции. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на конференцията „Работеща България и бъдещето на труда“, организирана от КНСБ.

В панела “Справедлива дигитализация, основана на спазване на трудовите и синдикални права, подобрени условия на труд и колективно договаряне” Лорер подчерта, че дигитализацията и зеленият преход са основни приоритети, по които ще бъдат инвестирани средства по предстоящите оперативни програми.

„Дигитализацията настъпва в абсолютно всички сектори на икономиката и мисията на Министерството на иновациите и растежа е да я поощрява“, каза той.

„В рамките на Програмата за икономическа трансформация по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за технологична модернизация на предприятията са предвидени 260 млн. лв.“, уточни министърът.

„Фокусирани сме в създаване на повече възможности за сътрудничество между бизнеса и образованието. Ще стимулираме технологичния трансфер. Освен това, изключително важно е работната ръка у нас да придобие дигитални умения в бързи темпове“, посочи още пред участниците в конференцията Даниел Лорер.